nlc.hu
Aktuális

Az MVM péntekig fogadja a mérőállások diktálását

Az MVM péntekig fogadja a mérőállások bediktálását

A különleges helyzet miatt azok az ügyfelek is megadhatják most a mérőállásukat, akiknek nem most van a diktálási időszaka, vagy éppen az energiaszolgáltató állapítja meg a számlában elszámolt mennyiséget.

A 2022. augusztus 1-jei árváltozás miatt rendkívüli lehetőséget biztosít ügyfeleinek az MTV a mérőállás bediktálására 2022. július 26-a és augusztus 5-e között – írja az MVM a felületen, ahol a rezsinövekedéssel kapcsolatos kérdésekre válaszolnak. Most azok az ügyfelek is megadhatják most a mérőállásukat, akiknek nem most van a diktálási időszaka, vagy éppen az energiaszolgáltató állapítja meg a számlában elszámolt mennyiséget.

Gázóra

Péntekig lehet diktálni a gáz- és villanyórát (fotó: Getty Images)

Mivel csak péntekig lehet bediktálni az óraállásokat, rengetegen élnek vele. A hvg szerint a szolgáltató telefonvonalai túlterheltek, így vagy személyesen az ügyfélszolgálatok valamelyikén, vagy online érdemes próbálkozni. Mivel az ügyfélszolgálatokon hosszúak a sorok, a legpraktikusabb egyértelműen az online ügyintézés. A gázóra állását regisztráció nélkül is el lehet végezni az alábbi linken, a villanyóra rögzítéséhez pedig az MVM Next oldalán találunk eligazítást. Lehetnek furcsaságok a rendszerben. Ha átalánydíjasként rögzítjük az óraállást, az alábbi felirattal találkozhatunk:

A mérőállást rögzítettük, azonban a közölt mérőállásról nem készítünk számlát, mert a felhasználási helyre nem diktáláson alapuló elszámolási mód van beállítva

Az MVM oldalán azt írták, hogy a rezsicsökkentés csökkentése miatt ugyan külön elszámolás nem történik, és így nem lesz külön elosztói leolvasás sem, azonban „úgynevezett számlamegosztás történik becsült érték alapján, amely értelmében a 2022. július 31-ig elfogyasztott és a 2022. augusztus 1-jétől elfogyasztott földgáz mennyisége külön soron lesz feltüntetve a számlán. A rendkívüli mérőállásközlést figyelembe fogják venni a számlázásnál, illetve az elszámolt mennyiség megosztásánál”. Hogy kinek éri meg átalányban maradni és kinek diktálni? A cikk szerint:

  • Aki eddig is a meghatározott átlag alatt maradt, annál nincs jelentősége annak, hogy diktál-e, vagy sem.
  • Akinél egy éven belül ingadozik a felhasznált áram- és gázmennyiség, annak érdemes lehet diktálni, főleg, ha átalánydíjas.
  • Ha valaki eddig az átlag felett fogyasztott, annak érdemes lehet most diktálnia a pontosabb elszámolás miatt.
  • Ha valaki eddig az átlag fölé ment, azonban most csökkentené felhasználását, annak átalánydíjasként érdemes lehet lejelentenie a jelenlegi állást, hiszen nagyon nem mindegy, hogy az eddigi magasabb fogyasztása is belelóg-e az átlagába.

A jelentésnek azért is lehet jelentősége, mert aki diktál, annak a szolgáltató külön tudja kezelni az augusztus 1-je utáni fogyasztását a korábbi időszaktól, így a korábbi átlag feletti fogyasztást garantáltan rezsicsökkentett áron fogják neki kiszámlázni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top