nlc.hu
Aktuális

Nem vonul ki a Ryanair, de ritkítja a járatokat

Nem vonul ki a Ryanair Magyarországról, de ritkítja a járatait

A döntésben szerepet játszott a világjárvány, az ukrán háború és a légitársaságokra kivetett extraprofitadó is.

Budapestre érkezett a Ryanair vezérigazgatója, ahol a cég hazai működésével kapcsolatos friss döntéseket ismertette. Michale O’Leary kedd délután egy sajtótájékoztatón jelezte, hogy a társaság nem vonul ki Magyarországról – írta meg a Pénzcentrum.

Ryanair gép a földön.

(Fotó: Pixabay)

Ugyanakkor a vezérigazgató beszélt arról is, hogy nyilván nyomott hagyott a cég működésén a világjárvány és az ukrán háború, ezen kívül, értetlenül állnak a kormány légitársaságokra kivetett különadója előtt is. Ezen körülmények hatására Magyarország drágább hely lett, mint a környező országok, ezért a cég csökkenteni fogja a járatok számát. 53 útvonal helyett csak 45 lesz elérhető, és azok is ritkábban járnak majd. Annak ellenére döntöttek így, hogy korábban még inkább növekedni szerettek volna a magyar piacon is.

Mint ismert, a magyar kormány a légitársaságokra extraprofitadó néven vetett ki különadót, ami Európán belül járatonként és utasonként 3900 forint, a világ többi részére pedig 9750 forint. A fapados légitársaság erre válaszul minden július 1. után utazó utasától beszedte a kivetett különadót még akkor is, ha az utas a repjegyét korábban foglalta, mivel a jogszabály őket is kötelezte az adó kifizetésére. Az adó utasokra való áthárítása miatt augusztus elején a fogyasztóvédelmi hatóság 300 millió forintos bírsággal sújtotta a Ryanairt, mely ellen a légitársaságot fellebbezett.

A keddi sajtótájékoztatón Michale O’Leary jelezte, a cégnél arra számítanak, hogy veszíteni fognak a magyar bíróságon, de, ha valóban így lesz, az uniós bírósághoz fordulnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top