nlc.hu
Aktuális

Forró tea sem jár a dolgozóknak

Veszélyhelyzet: még forró tea sem jár a hidegben dolgozóknak

Veszélyhelyzetben a 18 fokban végzett ülőmunka sem egészségtelen...

Mint arról már az nlc is írt, a közintézmények többségében – az egészségügyi, a bentlakásos ellátást nyújtó szociális és gyermekvédelmi intézményeket és a bölcsődéket kivéve – nem lehet 18 foknál melegebb. Ez azonban nem minden: forró tea sem jár a munkavállalóknak.

Átmenetileg azt az előírást helyezte hatályon kívül a kormány, hogy hideg munkahelyen, vagyis ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő több mint felében szabadtéri munkahelyen a +4 °C-ot vagy zárt téri munkahelyen a +10 °C-ot nem éri el, „a munkavállalók részére +50 °C hőmérsékletű teát kell kiszolgáltatni”, mégpedig „egyéni használatra kiadott ivópoharakban”.

A veszélyhelyzet idején a munkahelyek hőmérsékletét előíró jogszabály sem alkalmazható. Ezzel a 18 fokos előírás nem sért szabályt október 1-től. Az ülőmunkát, szellemi munkát végzőknek egészségügyi kockázatot jelent, mert ülőmunka esetén fél méter magasan 20–22 fokot kell biztosítani alapesetben.

termosz

Tea sem jár a dolgozóknak (Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top