nlc.hu
Aktuális

Energiaspórolás a Lidl, a Tesco és a Spar üzleteiben

Rezsiválság: változások Lidl, a Tesco és a Spar üzleteiben

A hazai áruházláncok számos intézkedéssel igyekeznek csökkenteni az energiafelhasználásukat.

A brutálisan elszállt energiaárak alól az áruházláncok sem tudják kivonni magukat, ezért változatos intézkedésekkel készülnek a rezsiválságos időszakra. Ezek között vannak olyanok is, amelyek a vásárlók is érzékelni fognak – írja a Pénzcentrum, amely megkérdezte a hazai boltláncokat az intézkedéseikről.

A Tesco a fűtési időszakban csökkenti az eladótér hőmérsékletét, ügyelve arra, hogy az áruházakban dolgozó munkatársak komfortérzete ne változzon. Lekapcsolják a használaton kívüli hűtőkamrákat, ügyelnek az eladótérben elhelyezett hűtők ajtajainak zárhatóságára, valamint az üzletek zárása után lekapcsolják a világítást az eladótérben, a parkolóban, a tető logókkal és totemekkel együtt.

Bevásárlókocsik egy üzlet előtt éjszaka

Zárás után a világítást lekapcsolják a boltokban és kívül is. A kép illusztráció (Fotó: Unsplash/Liviu Florescu)

A Lidl az áruházak és a logisztikai központok teljes világítását LED-világításra cserélte, akárcsak a hűtők világítását. Ezen felül minden áruházukban intelligens épületfelügyeleti rendszert működtetnek, amely a lehető legenergiahatékonyabb szellőzés- és világításvezérlésért felelős. Ennek köszönhetően például a bolti világítás jelentős része, valamint a parkolóvilágítás lekapcsol az utolsó vásárló távozása után, míg az utolsó dolgozó távozását követően, az áruház beriasztásakor a maradék világítás is lekapcsol. A reklámvilágítások csak nyitvatartási időben működnek, az intelligens szellőzőrendszer hőcserélőkön keresztül működik, az újabb boltoknál pedig különböző hőzónákat alakítottak ki funkciótól függően. Emellett ütemezik a bolti mélyhűtők leolvasztását, a boltok raktáraiban a használaton kívüli hűtőkamrákat pedig minden esetben lekapcsolják.

A Spar számos energiahatékonysági intézkedést hozott, így egyebek közt az új és felújításra került áruházak esetében ajtókat használnak a hűtőbútorokon, továbbá minden üzletükben kikapcsolják a világítást és gépeket, ha azokra nincs szükség. Szintén az összes üzletben olvasztási ütemtervet készítenek a fagyalaltoshűtők és mirelitkádak esetében, lekapcsolják a világító testeket a boltok zárását követően épületen belül és kívül is. Szintén lekapcsolják a légcserélő rendszereket éjszakára, továbbá sor kerül a tető logók, totemek és pilonok világításának lekapcsolására is az üzletek zárása után, kivéve bevásárlóközpontok esetében.

Korábban az Országos az Kereskedelmi Szövetség főtitkára adott spórolási tippeket a boltoknak, és a rezsicsökkentés érdekében újra elővették a vasárnapi boltzár ötletét. 

(Kiemelt kép: Unsplash/Liviu Florescu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top