nlc.hu
Aktuális

Kilakoltattak egy súlyosan beteg férfit és 84 éves édesanyját Budapesten

Kilakoltattak egy súlyosan beteg férfit és 84 éves édesanyját Budapesten

Majdnem ötven éve éltek abban a lakásban, amit most el kellett hagyniuk.

Kilakoltattak egy 55 éves, több súlyos krónikus betegséggel és 51 százalékos egészségkárosodással rendelkező férfit és 84 éves édesanyját kőbányai otthonukból, ahova még 1977-ben költöztek be. A kilakoltatást követően átmenetileg a barátaik fogadták be őket.

A család a férfi megbetegedése és hosszabb ideig tartó munkaképtelensége miatt adósodott el, mostanra mintegy 2,8 millió forint hátralékuk gyűlt össze az önkormányzat felé. Ehhez a Város Mindenkié közleménye szerint jövedelmi szegénységük és a több tízezer forintos havi gyógyszerkiadásuk mellett az is hozzájárult, hogy  az önkormányzat – miután az addig kialakult hátralékuk miatt felmondta a bérleti szerződésüket – a korábbi lakbérük kétszeresét számlázta ki részükre lakáshasználati díjként. 

Panelház Budapesten

Képünk csak illusztráció. (Fotó: Getty Images)

Az Erdélyi Gyülekezet, a Hálózat Alapítvány és a Menhely Alapítvány által biztosított támogatások segítségével a család a hátraléka felét azonnal rendezni tudta volna, de a kilakoltatásukat nem függesztették fel. A Város Mindenkié szerint az a megoldás, hogy a férfit és édesanyját szociális bentlakásos intézményekben helyezzék el, többek között azért nem lett volna járható út, mert család szétszakadásával járt volna. 

„Szakmai konszenzus van abban, hogy a koruk és egészségi állapotuk miatt sérülékeny emberek életében – és várható élettartamukban – alapvető jelentősége van a környezeti tényezőknek. A megszokott lakóhely és lakókörnyezet nyújtotta biztonság kiemelkedően fontos a számukra; ezért is alapkövetelmény, hogy az otthonukban tudjanak hozzájutni az állapotuknak megfelelő szolgáltatásokhoz és ellátásokhoz” – tették hozzá. 

Megjegyezték azt is, hogy ugyanezen a napon került volna sor egy idős polgár kilakoltatására egy másik kerületi önkormányzat tulajdonában lévő bérlakásból, de sikerült minden érintett fél számára elfogadható megoldást találni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top