nlc.hu
Aktuális

Kritika a Beavatási eskü második évadáról

Büntiből beküldték egy szobába, két év múlva jött ki onnan

A szekták elképesztő dolgokra képesek rávenni a híveiket. Tagjaik sokszor saját gyermekeiket, családtagjaikat hagyják hátra vagy árulják el pusztán azért, mert egy karizmatikus vezető ezt kérte tőlük. A NXIVM vezetője, Keith Raniere sportot űzött abból, hogy szexrabszolgákat gyűjtsön maga köré, és mindegyiküknek azt ígérte, gyermeket szeretne tőlük.

A pandémia időszakának egyik legnagyobb sikere volt a Beavatási eskü című HBO dokumentumfilm-sorozat, ami az Albany székhelyű NXIVM szekta működését és gaztetteteit mutatta be kilenc epizódban olyan emberek segítségével, akik évekig maguk is tagjai voltak, majd a visszaélések felfedezése után kiléptek belőle és szembeszálltak vele. Bár a szekta vezére még a Forbes címlapján is megfordult a személyiségfejlesztési módszereivel, a NXIVM leginkább amiatt került a nemzetközi figyelem fókuszába, mert a vezető tagjai között tudhatta a Smallville című sorozat sztárját, Allison Macket.

Bár a NXIVM gyakorlatilag egyidős az új évezredünkkel, botrány mégis csak néhány éve lett a működéséből, miután kiderült, hogy DOS néven létezik egy csupán nőkből álló szervezet a szervezeten belül, akik gyakorlatilag szexrabszolgái a vezető Keith Raniere-nek, és a bántalmazás ép ésszel felfoghatatlan eszközeit fejlesztették ki az évek során. A szekta és főbb szereplőinek bemutatását kaptuk meg a Beavatási eskü első évadától, ami olyan alapossággal dolgozta fel a NXIVM visszaéléseinek történetét, hogy felmerült a kérdés: biztosan szükség van második évadra? Az HBO Maxon most debütált új szezon gyorsan eloszlatta a kétségeimet: a sorozat sokkal mélyebbre hatol, mint az átlagos true crime dokumentumfilmek, és megmutatja, hogy bőven akadtak még fontos témák, amiről az első szezonban alig vagy egyáltalán nem esett szó.

Reflektorfényben az ellenség

A 2020-as első évad olyan szempontból kissé egyoldalú volt, hogy szinte kizárólag olyan emberek szólaltak meg benne, akik otthagyták a NXIVM-et, miután mélyen csalódtak benne, és azóta is kísérti őket az a sok borzalom, ami a szervezeten belül történt. Az ügy legfőbb érintettjei, a szervezet legfőbb emberei csak archív felvételek során nyilatkoztak meg, nem működtek együtt a Beavatási eskü elkészítésében. Az első évad óta eltelt két évben a NXIVM-ot gyakorlatilag beszántotta az amerikai igazságszolgáltatás, a főbb vezetői már börtönben vannak vagy épp megegyeztek a hatóságokkal, együttműködtek a nyomozás során és megúszták egy felfüggesztett ítélettel. A szekta tehát ma már a régi formájában nem létezik, Keith Raniere az élete végéig rács mögött fog ülni, mégis akad egy kicsi, de hozzá rendkívül lojális mag, akik hiába minden bizonyíték a vezérük borzalmas tetteire, máig küzdenek a szabadulásáért és azért, hogy a NXIVM a segítségével újra felvirágozhasson.

Jehane Noujaim rendező legfontosabb újítása az új évadban, hogy ezúttal sikerült a kamerája elé ültetni a másik oldalt is. A második évadban háttérbe szorulnak azok az emberek, akiket az elsőben megismertünk, és előtérbe kerülnek azok, akiket ott csak a szekta belső videóiban láthattunk archív felvételeken. Noujaim legnagyobb fogása az, hogy megszerezte Nancy Salzmant, a NXIVM második emberét, Keith Raniere jobb kezét és egyik legfőbb segítőjét nyilatkozó szereplőnek. A rendező abban az időszakban kezdi el követni a kamerájával Salzmant, amikor a nő úgy dönt, hogy a bíróságon egykori főnöke ellen vall, szembenéz az eddigi tetteivel ,és várja, hogy neki milyen ítéletet szán az igazságszolgáltatás. Egy olyan ember ő, akinél kevesen ismerik mélyrehatóbban a NXIVM működését, mégis még őt is meglepi jó néhány információ, ami a New York-i tárgyalás során elhangzik arról, hogyan működött a szervezet, aminek a létrehozásában tevékenyen részt vett.

Húsz évig dolgoztam ezen lelkesen, erről szólt az életem és most mindenki azt mondja, hogy végig az ördögöt szolgáltam

– hangzik el az egyik legerősebb mondat Salzman szájából, aki leginkább azért fordult szembe Raniere-rel, hogy megvédje lányát, a szektában szintén aktív Laurent a börtönbüntetéstől.

Nxivm

Keith Raniere a sorozatban (forrás: IMDB)

Egy család mindhárom lányával viszonyt folytatott

A Beavatási eskü Salzman mellett olyanokat is megszólaltat, akik máig kitartanak Rainiere ártatlansága mellett, de sokat nyilatkozik a filmben Rainiere védőügyvédje, valamint az ügyben eljáró ügyész is. Ők ketten a hat epizód során sokszor ütköztetik álláspontjaikat. Sajnos a rendező a kameráját a tárgyalásokra már nem vihette be, pedig a film legmegdöbbentőbb információi leginkább a tárgyalóteremben hangzanak el. Ezeket a bírósági jegyzőkönyvek alapján animáció és színészek segítségével rekonstruálták újra a filmesebb hatás kedvéért. A főbb szereplők itt Salzman lánya, Lauren, valamint egy gazdag mexikói család. A szülők a lányaikkal Albanyba költöztek azért, hogy közelebbről tanulhassanak az általuk mélyen tisztelt vezetőtől, Raniere-től, aki a felettük nyert kontrollt végül arra használta, hogy mindhárom lányukkal viszonyt kezdjen. Közülük a legfiatalabb a viszony kezdetekor mindössze kiskamasz volt. Az első csókot, az első szerelmet és az első szexuális élményt is Raniere-rel élte át, tehát egy manipulatív férfi oldalán, aki nem tűrte, hogy bárki is nemet mondjon neki. A bíróságon az egyik legfontosabb bizonyítékként a lánnyal folytatott több ezer (!) üzenetváltás szolgált, ami bizonyította, mennyire manipulálta Raniere a körülötte lévő nőket, akik végső soron egyáltalán nem dönthettek olyan szabadon, mint ahogy azt a férfi védőügyvédje sugallni próbálta.

Amikor a szektavezér kapcsolata egy áldozatával idáig jutott, addigra már teljesen behálózta őt, az összes barátja, barátnője a szektából való volt, az egész világát a NXIVM jelentette neki, és ha nemet mond a vezetőnek, az azt hozhatta magával, hogy a világa darabjaira hullik, és egyszer csak mindenki ellene fordul, akit korábban a barátjaként ismert. Erre a legdurvább példa az egyik mexikói lány, akinek mindössze annyi volt a bűne, hogy megtetszett neki egy fiú, akivel csókolózott, és ezt elmesélte Ranierenek is. A férfi féltékenységi rohamában azzal vádolta őt, hogy megtagadta az esküjét, bezavarta őt egy szobába, hogy gondolkozzon el mindazon, amit tett, és csak azután jöhet ki onnan, miután őszintén megbánta a bűnét, és a bűnbánatát bizonyította Rainierenek is.

A lány bement a szobába, majd két évvel később jött csak ki onnan, pedig a szoba ajtaját senki nem zárta kulcsra, technikailag bármikor kijöhetett volna, bár nehezítette a dolgát, hogy mexikóiként nem volt nála az útlevele, mert azt elvették tőle.

Rainere nem fogadta el a bocsánatkérését, pedig rengeteget írt és rajzolt neki, esedezett a bocsánatáért: két évre volt szüksége, hogy rájöjjön, inkább élni akar, akár azon az áron is, hogy a családját (akik tudtak a dologról, hiszen sokszor ők vitték neki az ételt) és a barátait is elveszíti. Kijött onnan, később pedig ő volt az egyik koronatanú a Raniere elleni perben.

Nxivm

Nancy Salzman úton a bíróságra (fotó: Paul Frangipane/Bloomberg via Getty Images)

Ígéretek tömkelege

Bár a NXIVM-nek nem volt vallási vetülete, Keith Raniere-re egyfajta zseniális megváltóként tekintettek a tagjai, akik egymás között szentül hitték, hogy ő a világ legokosabb embere, aki tudja a megoldást minden problémájukra. Bárhová ment, mindenhol a hívei lógtak rajta, és feltűnően nagy számban követték őt a nők. A férfi kifejezetten imádta, hogy idővel a bűvkörébe vonta , majd elcsábította sok követőjét. Nőből sosem volt neki elég. Folyamatosan gyűltek a szeretői, de azokat sem engedte el, akikre már ráunt: ígéretekkel hosszú évekig maga mellett tartotta őket, jó néhányuknak vetette fel a közös gyerek gondolatát, és nem tűrte, hogy bármelyik nője mással kezdhessen viszonyt.

Az új évad egyik legszomorúbb pillanata az, amikor elmesélik, hogy az egyik híve már az ötvenes éveiben járt, esélye sem volt arra, hogy teherbe essen, de még mindig hitt abban, hogy egyszer még gyereke születhet Raniere-től, hiszen a férfi ezt sok-sok évvel korábban megígérte neki. Ha pedig néhanapján valamelyik szeretője valóban várandós lett tőle, a NXIVM-vezér gyorsan megtalálta a módját, hogyan vegye rá a mielőbbi abortuszra. A sorozat egyik szívfájdító vallomását egy mexikói szappanopera-sztár, Vero Jaspeado mondja el, aki fájó szívvel emlékszik vissza arra, hogy tíz évet pazarolt el az életéből Keith Raniere kedvéért, akinek hitt a hazugságaiban, fülig szerelmes volt belé, és miatta futott ki az időből, hogy valaha is saját gyermeke szülessen. A történtek után hazatért Mexikóba, ahol beiratkozott pszichológia szakra, hogy ezen keresztül is megértse, mi esett meg vele és a társaival, amíg a szekta tagjai voltak.

Áldozatokból bántalmazók

Raniere-nek végül már annyi nője volt, hogy képtelen volt egymaga kezelni a nőügyeit. Ezért hozta létre a NXIVM-on belül a DOS-t, amit egyfajta lányszövetségként reklámozott, de valójában csak arról szólt, hogy a szeretőit maga köré gyűjtötte, és közülük azokat, akikben a leginkább megbízott, hatalommal ruházta fel, vagyis irányíthatták a férfi azon szeretőit, akik a rangsorban alattuk álltak. A Beavatási eskü bemutatja, hogy sokszor gyakorlatilag a férfi régi szeretői intézték a találkáit az újabbakkal. A DOS-ba tartozó nők időnként összegyűltek, és a gyűléseiken megvitatták, hogyan szolgálhatnák még jobban Raniere-t, és minden ilyen gyűlésről csoportképeket küldtek neki, amelyen mindannyian anyaszült meztelenek voltak.

Nxivm

A szekta főhadiszállása Albanyben (fotó: Amy Luke/Getty Images)

A férfi ilyen vagy olyan módon mindnyájukat a markában tartotta: nemcsak az érzelmi és a szociális életük függött tőle, hanem mindegyikük egy biztosítékot is átadott a szektavezérnek, ami vagy egy olyan információ volt, ami a nyilvánosságra kerülésével komoly bajt okozott volna, vagy ha ilyesmi nem állt rendelkezésre, néhány meztelen, pornográf, megalázó fotó is megfelelt neki, melyek nyilvánosságra kerülése nagyon kínos lett volna az illetőnek. Nemcsak lelkileg kínozta őket, hanem sokszor testileg is: szó szerint megbillogozta őket, és rendszeresen kritizálta a súlyukat, emiatt pedig a DOS jó néhány tagja alig evett és már kórosan sovány volt, gyakorlatilag a szervezet sok tagja éheztette magát. Egy idő után maguk a tagok szerveztek be új, a szektavezér ízlésének megfelelő lányokat a szervezetbe, vagyis bántalmazottakból maguk is bántalmazókká váltak, hiszen tevékenyen részt vettek más emberek testi és lelki megalázásában. A Beavatási eskü második évadának talán legfőbb erénye, hogy

rendkívül megkapóan mutatja be azt az összetett folyamatot, ami odáig vezet, hogy egy fülig szerelmes, alapvetően jót akaró, a légynek sem ártó nő először áldozat lesz, majd a szerelem és manipuláció hatására maga is bántalmazni kezd másokat.

Döbbenetes látni, ahogy sokan szembesülnek azzal, hogy az évek során mit tettek magukkal és másokkal, de az még döbbenetesebb, hogy sokan máig nem látják be, mibe keveredtek. Nem lehet egyszerű belátni, hogy az eddigi életük és világuk egy nagy hazugságra épült, mert ehhez olyan mélyen kellene magukba nézniük, hogy az talán még annál is félelmetesebb, mint tovább hinni Keith Rainiere hazug nagyszerűségében.

A Beavatási eskü második évada már látható az HBO Max kínálatában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top