nlc.hu
Aktuális

Ma van életed legfontosabb napja

Ma van életed legfontosabb napja, csak még nem tudsz róla

Ha mindig a jövőtől várod a fontos napokat az életedben, akkor elszalasztod a legfontosabbat, a mai napot.

Melyik a legfontosabb nap az életedben? A válasz erre a kérdésre egyszerű. A mai nap. Dr. Seth Schwartz, a Miami Egyetem pszichológia professzora vezette le egy nagyszerű gondolatmenetben azt, hogy miért kell a mai napra sokkal nagyobb figyelmet fordítani és villámgyorsan befejezni a halogatást.

A legfontosabb napok lényegtelen napokból indulnak

A képlet nem túl bonyolult, ma van életed legfontosabb napja, mert a múltat nem lehet megváltoztatni, a jövő pedig még nem történt meg. Nem tehetsz semmit azzal, ami már megtörtént, és hiába próbálsz a jövőben élni, sajnos nem tudsz jósolni, így csak annyit érsz el, hogy a jövőn való aggódás elvonja a figyelmedet a jelenről. Tehát az optimális stratégia mindenki számára az, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki abból a pillanatból, ami éppen előttünk van.

De mi van akkor, ha a mai nap is csak egy átlagos, mondhatni unalmas, szürke hétköznap? Mi van, ha csak ülünk a megbeszéléseken, vagy épp most veszekedtünk egy hozzánk közel álló személlyel, vagy elvesztettük a munkánkat, vagy egy családtagot kell eltemetnünk? Akkor is a mai nap a legfontosabb? A szakember szerint a válasz még mindig igen. Ha ma megtesszük a tőlünk telhető legjobbat, az később megkönnyítheti a dolgunkat, vagy legalábbis segíthet megbirkózni bármilyen helyzettel, amiben éppen vagyunk. Ha nem veszünk tudomást a mai napról, és csak kivárjuk passzívan, hogy elmúljon, az biztosan nem fog működni. Holnap és holnapután is ugyanazokkal a kihívásokkal kell majd szembenéznünk. Ha a mai napot nem kezeljük megfelelő figyelemmel, azzal csak azt biztosítjuk, hogy a jövőben sem lesz jobb az életünk.

Lehet, hogy évek múlva már nem is fogunk emlékezni a mai napra, talán csak beleolvad ebbe a hónapba, hétbe vagy évbe. De ez a szürkének tűnő nap még mindig segíthet megteremteni azokat a napokat, amelyekre érdemes lesz emlékezni. Az esküvő napja, vagy az első gyermek születése, esetleg egy karrier kezdete mind olyan történéseknek köszönhetők, melyek más napokon történtek, azokon a napokon, melyek már feledésbe merültek. Ha a kulcsfontosságú események ezeken a más napokon nem történtek volna meg, a mérföldkőként emlegetetett emlékeink sem léteznének.

Két vidám nő beszélget

Ma van életed legfontosabb napja (Kép Getty Images)

A legtöbbet kihozni a mai napból

A szakember úgy igyekszik minden reggel felkelni, hogy megkérdezi magától, hogy mit tehet azért, hogy a mai napot emlékezetessé tegye. A válasz az ő esetében általában az, hogy tenni akar valami jót egy másik emberért. „Tudok segíteni valakinek befejezni a munkáját? Tudok segíteni másnak, hogy jobban érezze magát, amikor levert? Tudok támogatást nyújtani egy barátomnak, családtagomnak vagy munkatársamnak, akinek jól jönne egy kis segítség? Tudok egyszerűen csak meghallgatni valakit, akinek beszélgetésre van szüksége?” – írja a professzor a saját kérdéseit.

Véleménye szerint azzal, ha másokon segítünk, akkor máris fontos és jelentőségteljes lesz a szürke hétköznap is. Segíthetünk egy idős embernek átkelni az úton, vagy megvigasztalhatunk valakit, aki szomorú volt, bátoríthatunk másokat, bókolhatunk, és még ezer olyan apróságot tehetünk, amivel szebbé tesszük egy másik ember napját, ezáltal az életét. Így ha a mai nap számunkra nem is olyan jelentőségteljes, másnak fontos nappá tehetjük a tetteinkkel.

„Hadd mondjak egy példát – írja a szakember. – Néhány évvel ezelőtt egy kollégám megkérdezte tőlem, hogy nem akarok-e társszerzőként részt venni egy tanulmányban az egyik doktoranduszával. Nem ismertem a hallgatót – soha nem találkoztam vele, és a nevét sem hallottam –, de felajánlottam, hogy elolvasom a dolgozatot, és visszajelzést adok neki. Tavaly nyáron végre találkozhattam ezzel a fiatalemberrel, és fél órán át mesélte, hogy a visszajelzéseim mennyit segítettek neki, és hogy milyen fontos mentor vagyok számára. Mindezt azért, mert elolvastam és véleményeztem egy dolgozattervezetet, amelyet végül publikált, és amelynek társszerzője lettem. Ez a személy nem volt angol anyanyelvű, és az idő, amit az írásának szerkesztésére fordítottam, sokkal magabiztosabbá tette őt angolul. Fogalmam sem volt róla, hogy ilyen nagy hatással voltam rá.

A történet tanulsága az, hogy soha nem tudhatod, hogy egy jótett, amit másnak teszel, milyen hatással lesz az illetőre. Nem biztos, hogy a mai nap neked tartogatja a legfontosabb pillanatokat, hanem általad valaki másnak.

Ha nem veszel tudomást a mai napról, vagy elhárítod magadtól, akkor valaki más talán nem fogja élvezni azokat az előnyöket, amelyeket te nyújthattál volna neki. Szóval menj, hozd ki a legtöbbet a mai napból – a holnappal, a jövő héttel vagy a jövő évvel majd akkor foglalkozhatsz, amikor az eljön.”

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top