nlc.hu
Aktuális

Benzinár körkép

Nagy a szórás a benzinárakban, ennyivel nőhet a családok havi kiadása

A Blikk újságírói szétnéztek a kutakon, mi a helyzet ma, a benzinárstop-kivezetés másnapján. Az árak némi szórást mutatnak, 95-ös benzin van 641 forintért literje, de 665-ért is, normál dízelből a legolcsóbb 699 forint, de láttak 724-ért is.

Legalábbis, ha volt benzin. Az üzemanyaghiány nem oldódott meg ugyanis egyik pillanatról a másikra, miután Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt bejelentette tegnap éjjel, hogy akkora a baj, hogy meg kell szüntetni az üzemanyag-ársapkát. Nem is másnap, hanem azonnal, este 11-től.

A 24.hu által megkérdezett szakértők kiszámolták, mennyi plusz kiadást jelenthet az áremelkedés a családok számára átlagosan. Januárra körülbelül 2,5 százalékponttal dobhatja majd meg a fogyasztói árindexet az üzemanyagárstop eltörlése. Rossz hír, hogy mivel a mezőgazdasági gépekre is vonatkozik az árstop eltörlése,

másodkörös hatásként újfent az élelmiszerárak növekedéséhez vezethet.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője januárra a 25,5 százalékot is elérheti a pénzromlás mértéke.

Az árstop eltörlése a következő 1-2 hónapban várhatóan átrendezi a fogyasztói szokásokat, de kérdés, hogy milyen irányban. A lakosság visszafoghatja az autózást emiatt, fordított esetben viszont vásárlóerőt szívhat el a kereskedelem más területeiről, csökkentheti a keresletet más termékek iránt, mert üzemanyagra többet kell költeni valamivel.

Az árstop eltörlése átlagosan 40 százalékkal dobhatja meg az üzemanyag-kiadásokat, ami 

háztartásonként havi 15–20 ezer forint többletterhet róhat az emberekre 

 

– kalkulált Németh Dávid.

Benzinkút

Nagy a szórás a benzinárakban, valahol 700 felett a benzin

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top