nlc.hu
Aktuális

A magyarok autóhasználatának változása

Dráguló üzemanyag: a magyarok hatoda már letette a kocsit

Kiderült, mi a lélektani határ.
tankol,

A korábbi hónapokhoz vagy akár az ársapkás időszak előtti szintekhez képest is jóval drágábbak jelenleg az üzemanyagok. Az áremelkedés különböző mértékben érinti az autót vagy más járművet használókat. A vállalatok egy részénél nem opció, hiszen a termékeket ki kell szállítani, az autóval rendelkező lakosok egy része azonban más közlekedési alternatívát is kereshet.

Az autóval rendelkezőknek – az összes megkérdezett 49 százaléka – a hatoda, azaz 16 százaléka már a mostani üzemanyagárakat is sokallja, ezért letette az autóját – derült ki a Pulzus Kutató Totalcarnak készített felméréséből. A 700-800 forintos literenkénti árnál pedig további 19 százalékuk tenné ugyanezt.

Az autózó nőknek a 15 százaléka már kiszállt a kocsijából, a férfiaknál 17 százalékos ez az arány.

A férfiak majdnem harmada mondta azt, hogy az üzemanyagáraktól függetlenül mindenképp kocsival közlekedne, a nőknek csak a 24 százaléka volt hasonló véleményen.

A felmérésből az is kiderült, hogy az idősebbek a legárérzékenyebbek. A 60 év felettiek 18 százaléka már most sem autózik.

Budapesten viszonylag sok, az autózásnál olcsóbb alternatíva adott, a fővárosiaknak azonban több mint 30 százaléka nem mondana le az autózásról. A vármegyeszékhelyeken, kisebb városokban élő autósok 15, illetve 13 százaléka tette le a kocsit.

Egy 2022. decemberi felmérés amúgy még azt hozta ki, hogy a magyar autósok közel fele semmilyen üzemanyagár mellett nem mondana le a kocsiról. Akkor a megkérdezettek átlag 46 százaléka – de különösen a 18-29 évesek és a 60 évesnél idősebbek – azt nyilatkozta, hogy az ársapka eltörlése után sem szeretnék visszafogni az autóhasználatot. 

Október 11-től egyébként jelentősen csökkennek a hazai üzemanyagárak – tette közzé a holtankoljak.hu. A benzin és a gázolaj esetében is literenként bruttó 20 forinttal csökken a beszerzési ár, ami várhatóan a kutak áraiban is megjelenik majd.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top