nlc.hu
Aktuális

Iránban tüntető nők

Arcon, mellen és nemi szerven lövik a tüntető nőket Iránban

Egy idő után nem lehetett nem észrevenni, hogy egész máshol szenvedtek sérülést a kórházba kerülő női és férfi tüntetők Iránban.

Míg a férfiakat inkább a lábukon, hátukon és a fenekükön éri találat, a demonstráló nőket arcon, mellen és nemi szerven lövik, de a szemre célzás sem ritka, derül ki a hvg. megrázó cikkéből.

A The Guardian újságírói iráni orvosokkal és ápolókkal készítettek interjút, melyben az egészségügyi dolgozók tettek először említést a „különös véletlenről” és a demonstrálók sérüléseiről fotókat is mutattak bizonyítékként. A kórház dolgozói – akik maguk is tartanak a kormány megtorlásától – titokban látják el a sérülteket. 

Mint elmondták, a maradandó sérüléseket okozó lövéseket egészen közelről adják le a tüntetőkre, és a megsebesítésükhöz madársörétet használnak. Az egyik sebész beszámolója szerint Iránban sem nőnek lenni, sem tüntetni nem kell ahhoz, hogy valakire rálőjenek: „A Guardian beszélt olyan sebésszel is, aki egyszerű járókelőből műtött ki söréteket. Azt mondta, a férfi nem demonstrált, így azt remélte, rá nem is csapnak le, de a hatóságok vakon lőnek mindenkire” – olvasható a hvg cikkében, amiből az is kiderül, nagyon nehézkes a sebesültek ellátása Iránban.

Az ott élők elmondása szerint az egyik áldozat nőt sem tüntetés közben, hanem munkából hazafelé tartva lőtték arcon. A nő egy – azóta már eltávolított – Instagram-posztban azt írta, az utolsó dolog, amit a jobb szemével látott, a rá lövő ember mosolya volt. 

A sérültekről készült fotókat a Guardian megmutatta Iain Hutchison brit arcsebésznek is, aki azt mondta, a sebek arra utalnak, hogy a lövéseket közvetlen közelről adták le, az áldozatokat pedig lefoghatták, hogy ne fordíthassák el a fejüket.

Az iráni tüntetések szeptember 16-án kezdődtek, mert a rendőrök agyonverték Mahsza Aminit, amiért nem takarta el teljesen a haját. A becslések szerint azóta 531-en haltak meg, a hatóságok pedig az első olyan vádlottat is kivégezték, akit egy tüntetésen tartóztattak le.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top