nlc.hu
Aktuális

Hatalmas árkülönbségek a benzinkutakon az ársapka után

Durva árkülönbségek vannak a benzinkutakon, valahol sorban állnak az olcsó üzemanyagért

Január közepére-végére állhat vissza a megszokott működés a benzinkutakon az ársapka kivezetése után.
Egy fehér autóba tankolnak egy benzinkúton

Bár a kormány december 6-án eltörölte az üzemanyagok hatóságilag rögzített árát, a benzinkutakon még mindig nem állt helyre a rend. Vasárnap 640 forint körüli benzinárakkal és 710 forint körüli gázolajárakkal lehetett találkozni, ám egyes töltőállomásokon 50-60 forinttal olcsóbban adták az üzemanyagot, így ezeken a kutakon kígyózó kocsisorok alakultak ki – számolt be az RTL Híradó.

„Amíg nem áll vissza az üzemanyag-kiskereskedelem a normális piaci működésre, addig extrém árkülönbségek is lehetnek az egyes kutak között – mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára hozzátéve, hogy most mindenkinek újra meg kell szereznie a piaci pozícióit.

Közben hiába csökkennek a világpiaci árak, ezt egyelőre nem érezni a benzinkutakon. Egyrészt azért, mert a kormány közben megemelte az üzemanyagok jövedéki adóját, ami nagyjából bruttó 32 forintot jelent.

A másik tényező, ami magasan tartja az üzemanyag árát, a forint gyengülése. Az olajár jelenleg annyi, mint tavaly novemberben volt, ám mivel azóta a forint mintegy száz forintot gyengült a dollárral szemben, az akkori 500 forintos üzemanyagár most 600-700 forintra emelkedett.

A szakértők szerint január közepéig-végéig tarthat, míg helyreáll a normális piaci működés, addig még előfordulhatnak akár mennyiségi korlátozások is.

(Kiemelt kép: Pexels)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top