nlc.hu
Aktuális

Vészesen fogynak a jegesmedvék, hamarosan teljesen eltűnhetnek

Rohamosan csökken a jegesmedvék száma

A szemünk láttára fog eltűnni a jegesmedvék fővárosa, ha így folytatjuk.
ketsegbeesett_jegesmedve

Gyorsuló ütemben csökken a populáció a világ jegesmedve-fővárosaként emlegetett területen – idézte az MTI-t cikkében a 24.hu. A jegesmedvék által kedvelt régió a kanadai Hudson-öböl térségében, az Északi-sarkvidék déli peremén fekvő Churchill környékén található.

Az aggasztó adatokra egy, a kanadai kormány által megrendelt, a levegőből végzett felmérésből derült fény. A szomorú becslések szerint 2021-ben már csak 618 jegesmedve élt a Hudson-öböl nyugati partvidékén, 2016-ban viszont ugyanitt még 842 példányt számoltak össze.

Andrew Derocher, az Albertai Egyetem munkatársa (aki nem vett részt a vizsgálatban) úgy véli, hogy a populáció fogyatkozása jóval nagyobb, mint gondolták. 

A hozzáértők szerint az 1980-as évek óta a régióban élő jegesmedvék száma csaknem 50 százalékkal csökkent, aminek egyik legfőbb oka az, hogy eltűnik a jég, amely elengedhetetlen az állatok túléléséhez, hiszen csak onnan tudnak a fókákra vadászni. 

Különösen aggasztó, milyen sok nőstény jegesmedve és bocs pusztul el a Hudson-öböl nyugati partján. Ennek hátterében az állhat, hogy a fiatal medvéknek sok energiára van szükségük a fejlődéshez, és nem tudnak hosszú ideig életben maradni elegendő táplálék nélkül, a nőstény medvéknek pedig a bocsok táplálásához és gondozásához kellene sok energia, miközben ők is éheznek.

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top