Aktuális

Jég alól próbálták levadászni a jegesmedvék a repülő drónt

Bár kétségtelenül látványos felvétel készült a nagytestű sarkvidéki ragadozókról, a videó szomorú tanúbizonysága a sarkvidéken zajló negatív környezeti változásoknak.

Két kifejlett jegesmedve látható az alábbi felvételen, amelyet egy repülő drónnal készítettek valahol az Északi-sarkkör közelében. Az állatok láthatóan nagyon érdeklődnek a repkedő tárgy iránt, amely feltehetően a hangjával hívta fel magára a jegesmedvék figyelmét. 

Ahányszor a drón hátrál egy kicsit, a két medve utánaúszik, és a jeget áttörve igyekeznek közelebb férkőzni a légi járműhöz. 

A felvételen azonban jól látható, hogy a medvéknek nagy nehézséget okoz a vékony jégréteg, mivel arra nem tudnak felmászni, ezért csak küszködve tudnak a felszín közelében maradni. A háttérben látható szárazföldön pedig a sötétebb foltok jelzik, hogy a hótakaró távolról sem egybefüggő. Ez óriási gondokat okoz a sarkvidék élővilágának. 

Képünk illusztráció (Fotó: iStockphoto)

Épp a napokban jelent meg egy új klímaügyi elemzés, amelyet sarkkutatók egy nemzetközi csoportja adott ki és amely szerint tovább fokozódik a jégtakaró olvadása, többek között Grönlandon, ahol most már évente átlagosan 250 milliárd köbméternyi jég tűnik el a szárazföldi területekről. 

A jegesmedvék ráadásul a nyílt hó-, és jégmezőkön szeretnek vadászni, azonban, ha a jégréteg elvékonyodik vagy teljesen elolvad, drámaian lecsökken az életterük és nem tudják fedezni energiaszükségleteiket sem. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top