nlc.hu
Aktuális

Nézd, milyen édesen fogadták az elefántok a répával díszített karácsonyfát!

Zöldségekkel díszített karácsonyfával és fenyőhajigálással ünnepeltek az állatkertek lakói

A karácsonyt az állatkertek lakói számára is mozgalmas időszak előzi meg, új állatok érkezése, szülinapok és adventi meglepetések tarkította a szürkének cseppet sem nevezhető hétköznapjaikat. Ha a beszámolók és a képek alapján kedvet kaptok, a téli szünetben érdemes élőben is megcsodálni őket!

Mindegy, hogy Budapest, Budakeszi, Veszprém vagy Nyíregyháza esik-e leginkább útba, egyikkel sem fogtok majd mellé. Most, hogy kicsit talán mindannyian lassíthatunk a két ünnep között, ráérősebb sétát tehettek az állatparkokban, alaposan szemügyre véve hogyan élnek és mivel töltik napjaikat a szebbnél szebb állatok. Az idén született kölykök és a közelmúltban érkezett új lakók azoknak is tudnak újat mutatni, akik jártak a közelmúltban állatkertben.

Budapesten fenyőhajigálással buliztak az elefántok

A Fővárosi Állat- és Növénykertben sokat törik a fejüket a gondozók azon, hogy milyen játékkal, szórakozással járjanak az állatok kedvében. Az ünnepek közeledtével szeretnének a megszokottnál is nagyobb örömet szerezni a lakóknak, így pattant ki a fejükből az ötlet, hogy néhány állatnak ehető díszekkel feldíszített fenyőfával teszik otthonosabbá a lakóhelyét. Az Oázis Kertészettől több szép fát is kapott hozzá ajándékba az állatkert, ahol a dolgozók almát, paprikát és sárgarépát aggattak az ágakra, majd kézbesítették is a címzetteknek.

A legédesebben valószínűleg az elefántok fogadták a meglepetést: a gondozók beszámolója szerint először kissé megszeppentek a látványtól, majd Angele az anyuka és két borja, Arun és Samu végül közelebb merészkedett hozzá. Bizonytalanságuk gyorsan köddé vált, és lelkesen csemegéztek az ehető díszekből. „Az elefántok a természetben sem csak puha finomságokat, hanem fakérget, gallyakat is esznek, így természetes, hogy a fenyőket is megkóstolták, a gyümölcsöket, zöldségeket leszedegették. A másfél éves Samu végül annyira belemerült a játékba, hogy önfeledten birkózott a fenyőkkel, sőt a felborított fákon még át is gázolt” – mesélték az Állatkert munkatársai, majd gyorsan hozzátették, hogy az ormányosok később a fenyőfákat a fejükre és hátukra hajigálták boldogságuk jeléül.

elefantok_fenyofaval
Megnézem
Összes kép (3)

Két új lakó is érkezett decemberben

Pár nappal ezelőtt, egész pontosan december 20-án fontos pakkot kapott a budapesti állatkert. A Nyíregyházi Állatparkból költözött ide egy 8 éves jegesmedvelegény, aki Németországban látta meg a napvilágot. Fontos, hogy először megszokja a belső lakhelyét, csak azután fogják kiengedni a kifutóra, ha ezzel kellően megbarátkozott. A jegesmackó a Fiete névre hallgat, és amint készen áll a látogatók fogadására, tudatni fogják az érdeklődőkkel az állatkert munkatársai. Amíg ismerkedik és barátkozik új otthonával a jegesmedve, megnézheted egy korábban készült kisfilmben.

December 6-án új lakót hozott a Mikulás. Nyolc évtized után, ismét látható itt dolmányos hangyász, azaz tamandua, aki a Ricardo nevet kapta. A fiatal hím a Pálmaházba költözött, és nagy örömére hamarosan egy nőstény is érkezik majd mellé. 2022-ben azonban arra is volt példa, hogy valaki inkább kereket oldott és nem beköltözött az állatkertbe: a szökevény pingvint, aki szerette volna nyakába venni Budapestet, végül a Dózsa György úton fogták el.

Ricardo_a_fovarosi_allatkert_dolmanyos_hangyasza

Ricardo, a dolmányos hangyász, akihez hamarosan egy hangyászlány is érkezik (Fotó: Bagosi Zoltán)

A Fővárosi Állat- és Növénykert a téli nyitva tartás szerint fogadja vendégeit az iskolaszünetben is, csak december 31-én zár a megszokottnál kicsit hamarabb. Minden reggel 9 órakor nyitnak és 16 órakor zárnak, belépésre legkésőbb 15 órakor van lehetőség. Az év utolsó napján 13 órakor zárnak be, délig azonban beengedik az oda érkezőket.

Budakeszire korábban érkezett az Állatok karácsonya

A fővárostól mindössze 20 percre található Budakeszi Vadasparkot az erdő kapujaként is emlegetik, hiszen meseszép zöld környezetben fogadja a látogatókat. Több mint 50 állatfaj, állatsimogató, játszóterek és változatos programok várják a gyerekeket és a felnőtteket. A karácsony valószínűleg ide érkezett meg leghamarabb, az ünneplést ugyanis már december 17-én elkezdték a Vadasparkban egy különleges évzáró programmal. Az Állatok karácsonyán megajándékozták az állatokat, az állatsimogatóban pedig karácsonyfát állítottak, ehető díszekkel.

Az itt dolgozóknak szívügye, hogy karácsonykor ne csak ők, hanem az állataik is részesüljenek az ajándékozás örömében. A gondosan összeállított meglepetéseket szigorúan állatbarát csomagolásban adnak át nekik, így még a bontogatás élményéről sem kell lemondaniuk. Most, hogy már nem kell titokban tartani, mit rejtettek az állatok ajándékai, elárulták, hogy kedvenc nassolnivalójukat kapták, mert kétségtelenül ez okozza számukra a legnagyobb örömet. Az Állatok karácsonya nem egy zárt körű rendezvény, bárki részt vehetett rajta, akinek kedve támadt meglepni a Vadaspark lakóit. 

Muci, az aranysakál hölgy már rutinos ajándékbontó, de Gordont, a banditamaszkos mosómedvét sem kellett félteni: ügyes mancsaival gyorsan megszabadította csomagját a papírtól. Csabi, a csodaszép hiúz sem tudott ellenállni a neki készített ajándéknak. A Vadaspark újoncai, a Tejföl és a Zselé névre hallgató görények életük során valószínűleg most kaptak először karácsonyi meglepetést, szemben a két szeleburdi mókussal, Nusival és Picúrral, akik alig bírták kivárni, hogy rájuk kerüljön a sor.

A Budakeszi Vadaspark izgalmas programokkal vár hétköznapokon:

  • 10.00 – Mosómedve tréning
  • 11.00 – Barnamedve látványetetés
  • 11.15 – Farkas látványetetés
  • 13.00 – Aranysakál tréning
  • 15.00 – Kisragadozó etetés

Akárcsak hétvégén és ünnepnapokon:

  • 10.00 – Mosómedve tréning
  • 13.00 – Aranysakál tréning
  • 15.00 – Kisragadozó etetés
Mokus_karacsonyi_csemeget_eszik_a_budakeszi_vadasparkban

A mókusok alig fértek a bőrükbe ajándékbontás előtt (Fotó: Budakeszi Vadaspark Facebook, Nagy Ingrid)

Veszprémben mindenkit meglepnek

A Veszprémi Állatkert a Balatontól mindössze 15 km-re, csodálatos környezetben található, és az év minden napján, így hétvégéken és ünnepnapokon is nyitva tart. Azt, hogy mennyi látnivalót rejt a park, jól mutatja, hogy az ott dolgozók szerint akár egész napos programként is tervezhettek a látogatással. Az év egyik legjobban várt időszakára szuper meglepetéssel készültek mindenkinek: az állatkert január 9-ig féláron látogatható, fontos tudni azonban, hogy december 31-én csak 9 és 14 óra között fogadnak látogatókat.

Az Állatok karácsonya itt is hamarabb toppant be az „emberinél”, s ahogy az állatkert lelkes dolgozói mesélik, több éves hagyományukhoz hűen óvodások és iskolások segédkeztek nekik abban, hogy ajándékokkal halmozzák el az álletkert lakóit. A legjobban a zászlósfarkú kolobuszok és a gyűrűsfarkú makik örültek, amikor meglátták a nekik összekészített pakkokat. Az állatkert dolgozói előre feldarabolták a kedvenc gyümölcseiket és zöldségeiket, a gyerekek aztán bedobozolták és felnőttek segítségével becsomagolták. Ezeket a mutatós dobozokat aztán betették az állatok kifutóira, ahol osztatlan sikert arattak!

 

Juhlányok és oroszlánok jöttek, süngyerekek mentek

Az idei téli időszak sem telt láblógatással a Veszprémi Állatkertben: november 11-én illusztris vendégek érkeztek az amúgy is sokszínű állatseregbe, egyenesen Salzburgból. Két kameruni juhlány költözött az állatkertbe, egész pontosan annak állatsimogatójába, így őket nemcsak nézni, hanem akár ölelgetni is lehet (persze csak finoman!). Simogatni ugyan nem, de megcsodálni mindenképp lehet az október végén érkezett oroszlánokat, Zunát és Sifrát, akiknek annyira jól ment a beilleszkedés, hogy önfeledt fogócskába kezdtek a veszprémi oroszláncsapat többi tagjával. 

Azt, hogy a Veszprémi Állatkert dolgozóiban túlteng a vendégszeretet, jól példázza, hogy bajba jutott állatoknak átmenetileg is otthont adnak, ha a helyzet úgy kívánja. „Csukás István után szabadon hozzánk nem hét, hanem öt süntestvér költözött be szeptemberben. A hazai élővilág védelme is kiemelkedő fontossággal bír állatkertünkben, így nem kérdés, hogy amikor tudunk segítünk, ha valamilyen kis állat bajba jut, vagy magára marad. Sün Balázsék nagyon jól érezték magukat nálunk, igyekeztünk nekik mindent megadni, ami a fejlődésükhöz szükséges, és emellé pluszban sok-sok szeretetet is” – emlékeztek vissza az állatkert dolgozói azokra a mentett süngyerekekre, akik a szerető gondoskodásnak hála november elején el is hagyhatták átmeneti lakhelyüket. Most már természetes élőhelyükön csatangolhatnak, de hogy minél könnyebben menjen nekik a visszailleszkedés, egy sünházikót is kaptak kaptak a Veszprémi Állatkerttől. 

A kérdésre, hogy mégis ki a legédesebb lakójuk, nem könnyű választ adni, de végül a július 15-én született kis panda vagy más néven vörös macskamedve kölyök nyerte el, aki sok más mellett azért különleges, mert a Veszprémi Állatkert történetében ő az első helyben született kis panda bébi! 

Nyíregyházán a szülinapos ad ajándékot

A Nyíregyházi Állatpark 25. születésnapját ünnepelte idén, ebből az alkalomból pedig úgy gondolták az ott dolgozók, hogy különleges karácsonyi meglepetéssel rukkolnak elő: január 8-ig kedvezményesen, 2500 forintért lehet belépőt váltani hozzájuk, akár online is. A 35 hektáron elterülő állatpark minden nap 10 és 15 óra között várja a látogatókat.

A 2022-es év természetesen itt sem telt eseménytelenül, az egyik legfőbb attrakció valószínűleg az indiai orrszarvúbébi születése, aki lassan 2 hónapos lesz. Bár még csak pár hete jött világra, már most 100 kilót nyom, de ez semmi ahhoz képest, amekkorára nőni fog: ha nagy lesz, 3 tonnát nyom majd alatta a mérleg! Hogy az indiai orrszarvú kisfiú milyen nevet kapjon, azt a lelkes közönségre bízta az állatpark, december 22-ig lehetett névjavaslatokat beküldeni a világhálón. Hogy végül melyik lett a befutó, cikkünk születésekor még nem lehetett tudni, az viszont a napnál is világosabb, hogy a kis indiai orrszarvúnak rengeteg rajongója lesz majd!

Nyáron az állatpark pumapárja nézett szülői örömök elé, ráadásul rögtön duplán! Az ikrek most már 5 hónaposak, és életükben először havat is láttak. Azt, hogy milyen szépen fejlődnek, jól mutatja, hogy a kölykökre jellemző foltos bundájuk már eltűnőben van, így néhány hét múlva már az ivarérett állatokhoz hasonlóan egyszínű lesz a szőrzetük. Ahogy az állatkerti dolgozóktól megtudtuk, a táplálkozásuk is változott, az anyatej mellett most már húst is fogyasztanak. Ha a téli szünetben Nyíregyháza felé veszitek az irányt, velük is találkozhattok!

Rajtuk kívül tavasszal a Gerzson nevű törpeviziló, augusztus végén pedig Kibo, a bébielefánt látta meg a napvilágot a gyönyörű Nyíregyházi Állatparkban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top