nlc.hu
Aktuális

Fröccsenésmentes piszoár

Ilyen, amikor tudósok terveznek piszoárt

A tudósok végre kifejlesztettek egy piszoárt, amellyel drasztikusan csökkenthető a pisi fröccsenése.

A Waterloo Egyetem tudósainak elege lett abból, hogy a legtöbb piszoár nem fröccsenésmentes, ezért a fizikát hívták segítségül.

Sokat kísérleteztek a piszoárokkal (Fotó: M. Shi and Z. Pan/University of Waterloo)

Sokat kísérleteztek a piszoárokkal (Fotó: M. Shi and Z. Pan/University of Waterloo)

Zhao Pan, a Waterlooi Egyetem Mechanikai és Mechatronikai Mérnöki Tanszékének vezető kutatója és adjunktusa a New Science szerint így nyilatkozott: „Az ötlet pontosan ott született, ahol gondolod. Azt hiszem, a legtöbben kissé figyelmetlenek voltunk a posztunknál, és lenéztünk, hogy foltos nadrágot viselünk.

Az innovatív piszoárt az Amerikai Fizikai Társaság Folyadékdinamikai Osztályának éves találkozóján mutatták be a hét elején.

A kutatók csapatát a kutyák pisilése inspirálta, mivel náluk sokkal kevesebb fröccsenést figyeltek meg.

A tervezési folyamat során a fizikusok tesztvizeldékkel játszadoztak, miközben színes folyadékok sugárát lőtték ki különböző sebességgel, hogy megállapítsák, mi okozta a legnagyobb rendetlenséget.  A kutatók azt találták, hogy a kritikus szög, amely a legkisebb fröccsenést eredményezte, körülbelül 30° volt – írja a LadBible.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top