nlc.hu
Aktuális

Ingyenes chipleolvasás a Mol kutakon

Ingyenes chipleolvasással segít a MOL, hogy hazataláljanak az elkóborolt kedvencek

Hazánkban már 151 MOL kúton van lehetőség a kutyák azonosító chipjeinek leolvasására, ami hatalmas segítséget jelent, hogy a szilveszteri petárdaszezonban elkóborolt négylábúak sikeresen hazatalálhassanak szerető gazdáikhoz.
Kutya és gazdája petárdázás, tűzijáték közben

Az állatvédő szervezetek szerint az év utolsó napjaiban rendre ezres nagyságrendű kutya szökik el a számukra extrém zajterhelést jelentő robbanások miatt – közülük szerencsére több százat sikerül biztonságba helyezni az ingyenes chipleolvasásnak köszönhetően.

A szilveszteri tűzijátékok keltette hanghatás a kutyák érzékeny hallása és idegrendszere számára túlságosan erős ingert jelent, sok esetben menekülésre késztetve őket. A Mol számára fontos, hogy a kutyás társadalmat segítse: a benzinkutak kutyabaráttá tétele mellett, a legtöbb töltőállomást ingyenes chipleolvasókkal szerelte fel. A könnyen megközelíthető, az ünnepek alatt is nyitva tartó kutak személyzete minden évben elkóborolt kutyák százain segít. A hálózat immár országszerte több mint 150 egységet számlál, és minden bizonnyal nagy szükség lesz a mikrochip eszközökre ez év december utolsó, illetve 2023 januárjának első napjaiban is. 

Magyarországon 2013 óta kötelező minden 4 hónaposnál idősebb kutya mikrochipes megjelölése. Bár a jogszabályi előírás ellenére a chipek használata még mindig nem teljes körű, a kutyák többsége átesik a jelölésen. Ennek során egy rizsszem méretű, szövetbarát kapszulát juttatnak fájdalommentes eljárással a négylábú bőre alá. A kapszulában lévő chip egy egyedi számsort tartalmaz, amely egyértelműen azonosítja a kutyát, és a Magyar Állatorvosi Kamara által vezetett adatbázis segítségével összeköti az állatokat a gazdájukkal, lehetővé téve, hogy az elkóborolt jószág a lehető leghamarabb hazajusson. Ehhez csupán arra van szükség, hogy a jó szándékú megtaláló bevigye a kutyát a legközelebbi leolvasóhelyre, ahol elvégzik a leolvasást, és értesítik az önkéntes állatorvost, aki kapcsolatba lép az állat gazdájával.

Óvári András, a MOL-lal a kutyamentésben együttműködő Vigyél Haza Alapítvány létrehozója felhívja a gazdák figyelmét arra, hogy nagyon fontos, hogy a gazdák időről időre ellenőrizzék, helyes adat szerepel-e róluk a nyilvántartásban, hiszen egy esetleges lakcím- vagy telefonszám-változtatás meggátolhatja a kutyák és gazdáik egymásra találását, ha az adatokat nem frissítik.

A chipolvasóval felszerelt töltőállomásokat jellegzetes matrica jelöli, a kutak listája pedig megtalálható a MOL töltőállomás-keresőn, a MOL MOVE applikációban, illetve a Vigyél Haza Alapítvány KUTYAKERESŐ alkalmazásában is. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top