nlc.hu
Aktuális

Érettségi vizsga díja

Sokba kerülhet a vizsga az idén érettségizőknek

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki újra le szeretne érettségizni.
Érettségi vizsgát író diákok

Az érettségi díját mindig az aktuális minibálhérhez igazítják, s mivel ez idén emelkedett, az érettségi vizsga díja is drágult a tavalyihoz képest. A Blikk annak is utánajárt, kinek mennyit kell fizetnie.

Ahogy az a cikkből is kiderül, az érettségi az intézmény fenntartójától függetlenül ingyenes a tanulói jogviszony – szakképzésben tanulói és felnőttképzési jogviszony – ideje alatt, egészen az érettségi bizonyítvány megszerzéséig. A tanulói jogviszonyban (szakképzésben tanulói és felnőttképzési jogviszonyban) tett sikertelen érettségi vizsga első javító- és a pótló vizsgájáért sem kell fizetni, illetve ingyenes az érettségi végzettséggel rendelkezők, szakgimnáziumi tanulóknak egy szakmai érettségi vizsgatárgyból tett érettségi vizsgája és első alkalommal a javító- és pótlóvizsga.

Annakk viszont, aki újra le szeretne érettségizni, függetlenül attól, hogy egy vagy több tárgyból akar, fizetnie kell a megmérettetésért. A vizsgajat a minimálbérhez kötik, így mivel ennek összege 2023-ban emelkedett, az érettségi vizsga is drágult.

  • A középszintű érettségi díja 2023-ban 35 000 forint vizsgánként
  • Az emelt szintű érettségi 2023-ban 58 ezer forint

Nyitókép: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top