nlc.hu
Aktuális

Áremelkedés a taxizásban

Márciustól 10 százalékkal többe kerül majd a taxizás Budapesten

De lehet 10 százalék mozgás az emelésben.

Egy költségvetésről szóló javaslathoz benyújtott módosító indítvány elfogadása után, március 6-tól 10-10-10 százalékkal emelkedik a taxizás ára Budapesten. Az alapdíj a jövőben 1100 forint, a viteldíj kilométerenként 440 forint, a percdíj pedig 110 forint lesz. Ezt hatósági középárnak tekintik, amelytől 10 százalékkal lefelé és felfelé is eltérhetnek a fuvarozók – írja a Telex.

A mostani áremelkedést az inflációval és az üzemanyag-ársapka eltörlésével indokolták. A Fidesz több időt hagyott volna az egyeztetésre, a többi képviselő közt sem volt teljes egyetértés, végül azonban elfogadták a javaslatot.

Kezdeményezik a bécsi modell bevezetését a taxizásban, azaz lenne egy 10 százalékos mozgás az emelésben, ha erre szükség van – erről a cégek maguk dönthetnének. Emellett létrehoznának egy olyan lehetőséget, hogy amennyiben a maginfláció, az átlagkereset és üzemanyag-árváltozás meghaladja összesen 20 százalékot, akkor tárgyalnának újabb emelésről. Emellett szó volt a BudapestGO-ba beépítésről is, erre biztosítanának a jövőben lehetőséget.

Az üzemanyag hatósági árának megszüntetése nehéz helyzetbe hozta a taxisokat, hiszen egy csapásra 35 százalékkal nőttek a tankolási költségeik. Emiatt fordultak a taxis szervezetek a fővároshoz azért, hogy emelkedjen a budapesti taxis tarifa.

Nõ gurulós bevásárlótáskát maga után húzva megy át a gyalogátkelõhelyen, egy az áthaladását biztosító Bolt piacvezetõ európai utasszállító alkalmazás taxi gépkocsija elõtt a zuglói Bosnyák téren

Budapest, 2022. július 2.
Nő gurulós bevásárlótáskát maga után húzva megy át a gyalogátkelőhelyen, egy az áthaladását biztosító Bolt piacvezetõ európai utasszállító alkalmazás taxi gépkocsija elõtt a zuglói Bosnyák téren.
Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top