nlc.hu
Aktuális

Karrierváltás: marketingvezetőből lett buszsofőr Ágoston

Kereskedelmi és marketingvezetőként dolgozott Magyarországon, majd buszsofőr lett Angliában

Egy magyar férfi mesélt arról, hogyan váltott karriert.

A Telex egyik olvasója, Ágoston egy beléptető rendszerekkel foglalkozó cég kereskedelmi és marketingvezetője volt, majd amikor felesége Nagy-Britanniában kapott állást, elköltöztek Magyarországról. A férfi két évig pizzafutár volt, de szeretett volna állást váltani, akkor jött szembe az egyik hirdetési portálon az egyik közösségi közlekedési cég, a Stagecoach állásajánlata. 

Mint elmondta, a kinti cégek nagyon odafigyelnek arra, hogy már a felvételi eljárás során kiszűrjék az alkalmatlan jelentkezőket, nem jelentkezhet, akinek a közelmúltban volt valamilyen ügye a rendőrséggel, esetleg eltiltották a vezetéstől, vagy csak két éve van jogosítványa. Ha egy jelentkezőt alkalmasnak találnak a felvételi eljárás során, kiképzik buszvezetésre is, majd a közlekedési hatósági vizsgája után kezdheti meg a szolgálatot egy menetrend szerinti járaton. A közlekedési társaság meghatározza, hogy melyik útvonalon, milyen típusú és felépítésű busszal, mely napszakban és milyen menetrend szerint kell vinnie a járatot a sofőrnek.

Mint elmondta, a fizetések jelentős mértékben függnek attól, hogy az ország mely régiójában helyezkedik el valaki,  abban a két évben, amikor a Stagecoach helyi járatán dolgozott, havi 160 óra és némi túlóra mellett körülbelül 1400 fontot vitt haza, ez a jelenlegi középárfolyamon közel 600 ezer forintnak felel meg. 

Utasokkal várakozó busz Manchesterben

Fotó: Jonathan Nicholson / NurPhoto / AFP

A túlórákért, az éjszakai műszakért és az ünnepnapokon vállalt munkáért az alapóradíjak másfél-kétszeresét adják, így a valós fizetések is inkább az 1800 fonthoz (kb. 800 ezer forinthoz) közelítenek az Ágoston lakóhelyén működő buszos cégnél. Pluszmunkára szintén lehet jelentkezni, de ha senki nem jelentkezik, a műszakvezető húzza ki a neveket egy kalapból, ami a családok életében okozhat kisebb fennakadásokat, de az egyéni helyzetre Ágoston szerint mindenhol tekintettel vannak.

Ágoston időközben elhagyta Stagecoach busztársaságot, és egy turistajáratokat üzemeltető kisvállalkozásnál vállalt munkát. A fizetés itt minimum 1700 font havonta, ezt a 160 munkaórára számolt összeget akkor is kifizetik, ha nincs megbízatása egy adott időszakban, de azokban a hónapokban, amikor bőven van megbízatás, a 2000 font jellemzőbb.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top