nlc.hu
Aktuális

A februári enyhe időjárás vége

Hamarosan vége a februári tavasznak, havazás is jöhet

Már nem sokáig tart a tavaszias időjárás, egy hidegfront visszahozza az ilyenkor szokásos hőmérsékletet.
Egy pár esernyő alatt a havazásban

Az utóbbi napokban szokatlanul meleg, tavaszias időjárás uralkodott az országban, a hőmérséklet nagyjából 10 fokkal haladja meg az ilyenkor szokásos értékeket, így nem meglepő, hogy több melegrekord is megdőlt.

Ám már csak néhány napig marad a rendkívül enyhe idő. A 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa azt mondta:

ameddig ellátunk, úgy tűnik, időjárásunk felcserélte februárt és márciust.

Az előrejelzés szerint a hétvégén hidegfront érkezik, mely a február végén szokásos értékek köré rendezi a hőmérsékletet. Vasárnap hajnalban – jelentős bizonytalanság mellett– halmazállapot-váltás is történhet, vagyis az eső fokozatosan vált havas esőbe, havazásba, főként délen.

Csütörtökön általában erősen felhős vagy borult idő várható, de a felhőtakaróban előfordulhatnak vékonyodások. Délutántól nyugat felől gyenge csapadékzóna érkezik és halad kelet felé. A keleti, délkeleti szél az Észak-Dunántúlon élénkülhet meg, másutt mérsékelt marad a légmozgás. A maximum-hőmérséklet 8 és 15 fok között alakul.

Pénteken délnyugat felől szakadozik, csökken a felhőzet, az ország délnyugati felén általában közepesen vagy erősen felhős lesz az ég. Keleten, északkeleten ugyanakkor végig borult maradhat az idő. Szórványosan valószínű eső, zápor, legkisebb eséllyel nyugaton, délnyugaton. Kis eséllyel az ég is megdörrenhet. Többfelé megélénkül a déli, délnyugati szél, néhol erős lökések is lehetnek. A hajnali 0, +7 fokról többnyire 12 és 17 fok közé emelkedik a hőmérséklet, de északkeleten ettől pár fokkal alacsonyabb csúcsértékeket is mérhetnek.

Szombaton északnyugat felől hidegfronti felhőzet vonul át az ország felett, így délutánig nagyrészt erősen felhős, borult lesz az ég, majd elkezd szakadozni, csökkenni a felhőzet. Többfelé valószínű eső, záporeső, estétől halmazállapot-váltás sem kizárt. A délnyugati szél északnyugatira fordul és többfelé kísérhetik erős lökések. A minimum-hőmérséklet 1 és 9, a maximum 6 és 14 fok között valószínű, délen mérhetik a magasabb, északon az alacsonyabb értékeket.

Vasárnap a hidegfront felhőzete elhagyja az országot, majd felhőátvonulások várhatóak többórás napsütés mellett. A déli országrészben reggelig még előfordulhat vegyes halmazállapotú csapadék, majd napközben már inkább csak helyenként alakulhatnak ki záporok, hózáporok. Az északi szelet nagy területen kísérik erős, helyenként viharos lökések. Hajnalban -4, +2, kora délután 4, 10 fokot mérhetnek.

(Kiemelt kép: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top