nlc.hu
Aktuális

Milliókat kell fizetnie a magyar fogorvosi rendelőnek egy elfuserált kezelés miatt

Magyar orvosok tették tönkre az osztrák beteg fogsorát, hatalmas kártérítést kell fizetniük a hibáért

Pórul járt az az osztrák férfi, aki az olcsóbb fogorvosi szolgáltatásért jött Magyarországra. Elrontották a kezelését, és most a bíróság kártérítés megfizetésére kötelezte a magyar fogorvosi rendelőt.

Az RTL írta meg a Vol.at cikke nyomán annak az osztrák férfinak az esetét, aki igencsak pórul járt egy magyar fogorvosi rendelőben. Olyannyira, hogy a feldkirchi tartományi bíróság polgári peres eljárásban 116 ezer eurós (átszámítva nagyjából 44,1 millió forint) kártérítés megfizetésére kötelezett egy magyar fogorvosi rendelőt. Az ítélet nem jogerős, a felek fellebbeztek: a korábbi páciens védője további 10 ezer euró (3,8 millió forint) kártérítést szeretne, a praxis védője pedig a kereset elutasítását kérte, szerintük ugyanis nem történt kezelési hiba. 

Fogorvos

Fotó: Getty Images (A kép csak illusztráció)

Ez történt az osztrák beteggel:

  • 2017-ben a férfinak két implantátumot és 16 koronát helyeztek be, egy fogát kihúzták, azonban a fogsor nem illeszkedett.
  • A kezelési hibák miatt szenved, illetve szenvedett fülzúgásban, szédülésben, állkapocs- és fogfájásban.
  • A felperes védője 2018 októberében nyújtotta be a keresetet a tartományi bírósághoz. A polgári peres eljárás 2019-ben indult Feldkirchben.
  • A 60 éves férfinak 63 ezer euró (23,9 millió forint) fájdalomdíjat ítéltek meg első fokon, az ítélet szerint.
  • Az alperes magyar fogorvosi rendelőnek az elsőfokú ítélet szerint 48 ezer euró (18,2 millió forint) perköltséget is meg kell fizetnie. 

A magyar praxisnak az elsőfokú ítélet szerint meg kell térítenie a rehabilitációs költségeket, ami nem csak drága volt (15 millió forint), de rendkívül nehéz is volt orvost találni, ugyanis egyetlen vorarlbergi fogorvos sem volt hajlandó utókezelést végezni. Emellett vissza kell fizetniük a 7900 eurós (3 millió forint) kezelési költséget, valamint az utazás és a szállás 1200 eurós (456 ezer forint) költségeit is. Utóbbiakat egy vorarlbergi férfi szervezte meg, aki együttműködött a magyar fogorvosi rendelővel. Kiépült rendszerről lehetett szó, mert egy vorarlbergi magyar orvos még előzetes vizsgálatot is végzett. Köztudott, hogy sok vorarlbergi utazik Magyarországra az olcsóbb fogászati kezelés miatt. 

Korábban egy tragikus végkimenetelű műhibáról írtunk: egy nyugdíjas brit férfinek 14 éven keresztül kínzó fájdalmai voltak egy elfuserált magyarországi fogászati kezelés miatt, ám mielőtt egyetlen pennyt is kapott volna a 117 ezer fontos, mintegy 50 millió forintos kártérítésből, öngyilkos lett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top