nlc.hu
Aktuális
Árstop eltörlésének következménye

Duplájára is drágulhatnak a hatósági áras termékek az árstop eltörlése után

Tavasszal már csökkenhet csekély mértékben az infláció, de ez nem jelenti az élelmiszerárak csökkenését.

A csirkemell, a liszt, a kristálycukor és a többi érintett termék ára több mint egyéves lemaradásban van a jócskán megdrágult élelmiszerekhez képest, de ha a kormány eltörli az intézkedést, visszaállnak a piaci árak.  Ezt azt jelenti, hogy az árstopos élelmiszerek akár duplájára is drágulhatnak tavasz végén, nyár elején – derül ki az RTL cikkéből.A miniszterelnök a parlamentben arról beszélt: ha az infláció tartósan csökkenni kezd, akkor az ársapkákat el lehet törölni. 

Orbán Viktor hétfőn a Parlamentben ellenzéki kérdésekre válaszolva többször is visszatért a hatósági árak eltörlésének várható menetrendjére. Szerinte ehhez arra van szükség, hogy az infláció érezhetően és biztatóan csökkenni kezdjen.

Ám ez még elég messze van, hiszen a KSH legutóbbi adatai szerint a fogyasztói árak januárban átlagosan 25,7 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, ami 27 éves rekord, és az élelmiszerek továbbra is brutálisan drágulnak. 

Az rtl.hu-nak nyilatkozó Hornyák József, a Portfolio.hu elemzője szerint a tavaszi hónapokra várhatjuk azt, hogy csökkenni kezdjen az infláció, de ez csekély mértékű lesz. Ám ha ez elkezdődik, szerinte nem elképzelhetetlen, hogy az árstopokat nem hosszabbítják meg. 

De mire számíthatnak a vásárlók a hatósági árak eltörlése után? A szakértő szerint az árstopos termékek ára is jelentősen emelkedni fog: ennek mértéke 50 és 100 százalék közé várható. Tehát egyes termékek ára akár meg is duplázódhat majd. „Ha valaki most 25-30 ezer forintból hoz ki egy heti nagybevásárlást, akkor több ezer forinttal többet fognak kérni tőle a kasszánál az árstop kivezetése után, feltéve, ha vásárol az érintett termékekből” – mondta.

Hornyák József szerint azt is érdemes észben tartani, hogy

az infláció csökkenése nem azt jelenti, hogy olcsóbb lesz az áru a boltokban, csak azt, hogy lassul a drágulás üteme. 

Az élelmiszerárak mostani 40-50 százalékos emelkedése emelkedés az átlagosan 20-30 százalékos élelmiszerár-emelkedésbe vált majd át.
 
 A jó hír az, hogy ha a boltoknak nem kell a hatósági árak okozta hatalmas veszteséget kigazdálkodniuk, akkor várhatóan többet tudnak majd akciózni.

árstopos krumpli

Kivezethetik az árstopot (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top