nlc.hu
Aktuális

Újabb tanársztrájk van készülőben, ekkorra tervezik

Újabb tanársztrájk kezdődhet, április utolsó hetére tervezik

Ma egyeztet a kormány a pedagógusokkal.
A tanárok, diákok és szülõk részvételével zajló vonulásos demonstráció résztvevõi a Szabad sajtó úton 2022. november 18-án

A Népszava adta hírül, hogy április 24-ére ismét egységes sztrájknapot hirdetett a köznevelési és szakképzési intézményekben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), ezzel együtt az érdekképviselet hálózatépítésbe is kezdett. 

Ahogy Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője a lapnak elmondta, céljuk, hogy minél több tankerületben jöjjenek létre olyan csoportok, amelyek nemcsak a sztrájk szervezésében aktívak, hanem a tájékoztatást, információáramlást is elősegítik például az új pedagógus státusztörvénnyel kapcsolatban. Az ügyvivő úgy véli, hogy sokan még mindig nincsenek tisztában azzal, mi vár rájuk, ha a kormány idén nyártól megszünteti a pedagógusok közalkalmazotti státuszát.

Az új jogállási törvény szerint idén június 1-jétől már nem közalkalmazotti, hanem „köznevelési foglalkoztatotti” jogviszony keretében foglalkoztatnák a pedagógusokat. Ezt elfogadni, aláírni sem kell, a váltás automatikus. Az új kinevezés közlésétől számított öt munkanapon belül ugyan kérhető a felmentés, de akik így járnak el, mindössze egyhavi, a januári illetményüknek megfelelő végkielégítésre számíthatnak akkor is, ha több évtizede közalkalmazottak.

A mostani szabályok szerint a sztrájk miatt elmaradt tanórákat csak abban az esetben kell pótolni, ha jelentős tananyaglemaradás történik, az új törvény viszont már előírná, hogy minden kieső tanítási napot pótolni kell, akkor is, ha tananyag szempontjából nincs lemaradás. Ennek érdekében a belügyminiszter akár azt is elrendelheti, hogy július 15-éig meghosszabbítsák a tanévet.

A státusztörvény bevezetése ellen nemrég tiltakozó aláírásgyűjtés is indult az aHang felületén, amit kedd délutánig mintegy 19 700-an írtak alá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top