nlc.hu
Aktuális

Kisajátítással szerezhetik meg a Hős utcai lakásokat

Kisajátítás kezdődhet a Hős utcai elhagyott háztömbben

Hős utca

A Népszava adta hírül, hogy március közepén kaptak levelet az évekkel ezelőtt bontásra ítélt Hős utcai háztömb még megmaradt tulajdonosainak.

Ezekben a budapesti főispán végzése állt, amelyben arra kötelezte őket, hogy „ingatlanuk forgalmi értékének megállapításához készülő előzetes szakértői véleményhez szükséges helyszíni szemléhez biztosítsák a bejutást” a megjelölt napon. Fellebbezésnek, időpont módosításnak, jogorvoslatnak nem volt helye.

A levélből azt is megtudták a címzettek, hogy a Magyar Állam nevében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. kérte erre a főispánt, méghozzá a Terrorelhárítási Központ (TEK) új műveleti komplexumának megvalósítása érdekében.

A féltitkosnak számító határozat ad most felhatalmazást arra, hogy a Hős utcai krízistömbben az eddigi minisztériumi, önkormányzati és egyéb próbálkozások ellenére ott ragadt több mint félszáz tulajdonos ingatlanát kisajátítsák. Az épületek helyén pedig megépülhet végre a TEK oly régóta vágyott több milliárdos „műveleti komplexuma”.

A bontáshoz vezető úton az ingatlanok igazságügyi szakértői becslése az első lépés. Ennek alapján tesz majd vételi ajánlatot az MNV. Ha azt a lakás tulajdonosa nem fogadja el, kezdetét veszi a kisajátítási eljárás. A Népszava cikke szerint a Hős utcai szegregátumban kint járt értékbecslők semmilyen tájékoztatást nem adtak a lakóknak a szakértői vélemények elkészítésének határidejéről, ahogy a folyamat további lépéseiről sem kaptak tájékoztatást.

A tömb ötven lakásában egy éve még nyolcvanan éltek, ebből két tucat gyerek.

Az elmúlt években a Hős utca a nyomor egyre mélyülő bugyrává vált, ahol a szegénység, a kitaszítottság és a reménytelenség malomkövei között ma is több tucatnyian őrlődnek. A javarészt kibelezett, ablak, ajtó nélküli, aládúcolt függőfolyosós épületek a senki földjévé váltak, ahol bármi lehetséges.

Fotó: Google Street view

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top