nlc.hu
Aktuális

Ferenc pápa legütősebb megszólalásai

Ferenc élvezi, hogy pápa, és nem a népszerűség motiválja

Péntek reggel megérkezett Budapestre Ferenc pápa, az eddigi legszókimondóbb és legprogresszívabb pápa, akit valaha látott a katolikus egyház. Gyűjtést készítettünk az elmúlt évek legemlékezetesebb megszólalásaiból.

Ferenc pápa eddigi munkásságát, hozzáállását nevezték már drámainak, szédítőnek, merésznek és megosztónak is, és még ha némelyik jelző kissé túlzó is, az kétségtelen, hogy olyan pápa, aki nem fél vitákat elindítani. Azt ígérte, hogy a magyarországi látogatása alkalmával, a nyilvános megszólalásain és személyes találkozóin is szóba fog hozni aktuális politikai kérdéseket. A Reuters úgy tudja, három fő témát kíván érinteni magyarországi látogatása során: az ukrajnai háborút, a migrációt, valamint Európa keresztény gyökereit.

A Karmelitában mondott beszédében Szent István intelmeiből idézett és a befogadás fontosságát hangsúlyozta. Magyarul is üzent, azt mondta:

Jónak lenni jó, és jobb adni, mint kapni.

A katolikus egyházfő a beszédét is magyarul zárta, a Himnuszból vett idézettel, miszerint „Isten, áldd meg a magyart”. A teljes beszédet itt lehet megnézni:

Különleges pápa, aki nem fél a megosztó témáktól

Míg világi körökben Ferenc pápát üdítő színfoltnak tartják, az egyházban kap hideget-meleget, konzervatív ellenfelei szívesen látnák, ha lemondana posztjáról. Tény, hogy az egyház régóta nem volt olyan megosztott, mint Ferenc ideje alatt, ahogy az is igaz, hogy a pápát tanítása, megnyilvánulásai alapján szélesebb körökben egyfajta progresszív vallási ikonnak látják. Austen Ivereigh, Ferenc pápa önéletrajzírója szerint mindenki érzi azt a változást, amelyet Ferenc az elmúlt évtizedben okozott az egyházban.

„Szerintem Ferenc élvezi, hogy pápa. Ez élteti. Tudja, hogy ez az, amit tennie kell. Úgy gondolom, hogy egyfajta örömöt, békét, szabadságot hoz, ami szerintem nagyon fontos” – mondta egy interjúban.

Ezzel nem lehet vitatkozni, hiszen mióta pápa, valóban fontos témák mellett áll, ki legyen szó az LMBTQ közösségről, férfi női egyenlőtlenségekről, vagy akár az ukrán-orosz háborúról. Összeszedtük, hogy Ferenc pápa az eddigi évek során milyen ügyek mellett emelte fel a hangját.

Ferenc pápa megérkezik Budapestre

Ferenc pápa megérkezik a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérre 2023. április 28-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Ferenc pápa a nőkről

Ahogy azt egy korábbi cikkünkben is megírtuk, Ferenc pápa nem úgy viszonyul a nőkhöz, mint az elődei, már a 2013-as pápává választását követő években nyilvánvalóvá tette, hogy az egyháznak be kell vonnia a nőket a döntéshozatalba is, mivel ott is szükség van a női szemléletre. Szerinte az egyház iránti felelősség megosztása a keresztségben részesült valamennyi személy joga, férfiaknak és nőknek egyaránt. Már a korai nyilatkozatai is tökéletesen szembementek mindazzal, amit például II. János Pál pápa képviselt, aki a Keresztény család a modern világban című értekezésében így írt a női szerepekről, és az abortusz, a válás kapcsán is merev álláspontot képviselt, szerinte a nők nem kaphattak szerepet a Vatikán struktúráiban.

„A nők azon túl, hogy életet adnak, azzal a képességgel is rendelkeznek, hogy másképpen látják a világot, messzebbre tekintenek, szívvel, türelemmel és gyengédséggel képesek megérteni a másikat” – mondta ezzel szemben Ferenc.

Emlékezetes volt, amikor 2021-ben az olasz TG5 tévécsatorna egy vasárnap este sugárzott műsorában arról beszélt, hogy azok a férfiak, akik erőszakot követnek el nő ellen, „úgyszólván sátáni” módon cselekszenek.

Az otthonukban, gyakran férjük által bántalmazott nők száma nagyon nagy – válaszolta Ferenc pápa az egyik kérdésre, amelyet egy bántalmazott nő tett fel neki. – gmSzámomra ez úgyszólván sátáni, mert olyan embert bántanak, aki nem tud védekezni, csak megpróbálhatja kivédeni az ütéseket. És ez nagyon megalázó” – fejtette ki.

Novák Katalin és Ferenc pápa

Novák Katalin köztársasági elnök fogadja Ferenc pápát a Sándor-palotában 2023. április 28-án (Fotó:
MTI/Balogh Zoltán)

Ugyanakkor Ferenc pápa az abortusz témájában hajthatatlan:

Az abortusz tragédiáját egyesek csak felszínesen élik meg, mintha nem vennék észre, hogy egy ilyen cselekedet milyen rendkívüli károkkal jár. Sokan mások viszont vereségként élik meg ezt a pillanatot, de úgy gondolják, hogy nincs más lehetőségük. … Tudom, hogy egzisztenciális és erkölcsi megpróbáltatást jelent. Nagyon sok olyan nővel találkoztam, akik szívükben hordozzák ennek a gyötrelmes és fájdalmas döntésnek a sebhelyét. Ami történt, az mélységesen igazságtalan, de csak az igazság megértése teszi lehetővé, hogy ne veszítsük el a reményt” – idézi a katolikus.ma.

Homoszexuálisnak lenni nem bűncselekmény

Ferenc pápa nemcsak a nők szerepével kapcsolatban nyilvánult meg meglehetősen nyitott és progresszív módon, hanem az LMBTQ közösséggel kapcsolatban is, sőt, a pedofil ügyek ellen is tett, méghozzá azzal, hogy eltörölte a kiskorúakkal szemben papok által elkövetett szexuális visszaélések, erőszak és pedopornográfia vatikáni és egyházmegyei jogi dokumentációjára vonatkozó legmagasabb szintű titkosítást. Az intézkedés célja az volt, hogy az egyház az eddigieknél jobban együttműködhessen a polgári hatóságokkal. Bírálta a homoszexualitást kriminalizáló törvényeket is, mondván, hogy Isten minden gyermekét úgy szereti, ahogy van, és felszólította a törvényeket támogató katolikus püspököket, hogy fogadják be az LMBTQ embereket az egyházba.

Homoszexuálisnak lenni nem bűncselekmény.

– mondta korábban Ferenc az Associated Pressnek adott interjújában.

A katolikus egyház tanítása szerint a homoszexuális cselekedetek bűnösek, vagyis “eredendően rendellenesek”. Ferenc szerint azonban a melegekkel méltósággal és tisztelettel kell bánni. “Az is bűn, ha hiányzik a szeretet egymás iránt” – tette hozzá. Az AP-nek adott interjúban pedig azt állítva, hogy a homoszexualitást kriminalizáló törvények “igazságtalanok”, Ferenc azt is mondta: „Mindannyian Isten gyermekei vagyunk, és Isten úgy szeret minket, ahogy vagyunk, és azért az erőért, amivel mindegyikünk küzd a méltóságunkért”.

A háborúról is kifejtette véleményét

A háború őrület

–  ezt 2014. szeptember 13-án, a világszerte tapasztalható erőszakra utalva mondta, és hasonlóan fogalmazott 2021-ben is:

„Az ellenségeskedés, a szélsőségesség és az erőszak nem vallásos szívből fakad: ezek a vallás elárulása” – mondta 2021 márciusi Irakban tett látogatása során, és később reagált az orosz-ukrán háborúra is.

Ferenc pápa ukrán katonákkal

Ferenc pápa ukrán katonákkal pózol a Vatikánban, 2019-ben (Fotó: Massimo Valicchia/NurPhoto via Getty Images)

„Ukrajnában vér és könnyek folyói folynak. Ez nemcsak egy katonai művelet, hanem egy háború, amely halált, pusztulást és nyomorúságot vet” – hallhattuk a 2022. március 6-i heti beszédében, a 2022. február 24-én kezdődött ukrajnai orosz invázióra utalva. Pár hónappal később pedig így fogalmazott:

Mindennap a szívemben hordozom a drága és mártír Ukrajnát, amelyet továbbra is barbár támadások ostoroznak” – emelte fel a hangját az ukrán emberekért 2022 júniusában, míg decemberben arról beszélt, hogy az ukrajnai háború hatalmas szenvedés és az emberiség veresége.

Az egyházról és a populizmusról is megvan a véleménye

Ferenc pápának arról is megvan a véleménye, hogy milyen egy olyan Egyház, ami valójában a híveit szolgálja. Az egyházra mégsem úgy tekint, mint az erkölcsi értékek letéteményesére, épp ezért nem is fél kritizálni azokat, akik feljebb valónak érzik magukat, miközben az anyagi javak és az előrejutás motiválja őket.

„Inkább egy olyan Egyházat szeretnék, amely zúzódásokkal teli, fájdalmas és piszkos, mert kint járt az utcán, mint egy olyan Egyházat, amely a bezártságtól és a saját biztonságába való kapaszkodástól egészségtelen” – mondta tíz évvel ezelőtt.

Az Egyház olyan férfijai és női tagjai, akik karrieristák, társadalmi felkapaszkodók, akik az embereket, az Egyházat, a testvéreket – azokat, akiket szolgálniuk kellene – saját ambícióik és személyes érdekeik ugródeszkájaként használják fel, nagy kárt okoznak az Egyháznak” – fogalmazott 2013. május 8-án a világ minden tájáról érkező apácarendek főnöknőinek összejövetelén, és hasonlókat mondott Dél-Koreában, 2014. augusztus 16-án.

Azoknak a megszentelt férfiaknak és nőknek a képmutatása, akik szegénységi fogadalmat tesznek, de úgy élnek, mint a gazdagok, sebet ejt a hívek lelkén és kárt okoz az Egyháznak.

 A Szentatya 2020-ban magyarul is megjelent Álmodjunk együtt című könyve például a magyar olvasók körében csekély visszhangot keltett. A kötetben Ferenc pápa keresetlen őszinteséggel és kristálytiszta mondatokkal fogalmazza meg a ma társadalmára leselkedő veszélyeket, például a populizmus tekintetében, amelyeket nehéz lenne nem a magyar viszonyokra vonatkoztatni. Egy helyen például ezeket írja: „a populista vezetők nagyhangú szónoklataikkal felizgatják a tömegeket, sérelmeket és gyűlölködést szítva képzelt ellenségekkel szemben, hogy eltereljék hallgatóságuk figyelmét a valós problémákról”.

2022-ben a szegények világnapján szintén a „populizmus szirénhangjait”, miközben a szegények, hajléktalanok és menekültek megsegítésére szólította fel az országok vezetőit.

Ferenc pápát gyerekek üdvözlik

Ferenc pápát gyerekek üdvözlik a Liszt Ferenc-repülőtéren 2023. április 28-án (Fotó: MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely

A drogfüggőséggel kapcsolatban konzervatív

Sajnos a függőségek kapcsán Ferenc pápa a mai napig úgy véli, az addikció olyan bűn, amit a gonoszság irányít. „A kábítószer-függőség gonoszság, és a gonoszsággal szemben nem lehet engedni vagy kompromisszumot kötni” – mondta 2014. június 20-án Rómában egy kábítószer-ellenes konferencián. (Természetesen a függőség mögött nincsen semmiféle emberi gyarlóság, bűnösség, sokkal inkább traumák mozgatják az addikciókat, amitől maga a használó is szenved.)

Bár Ferenc pápa sem tökéletes, érthető, ha sokan párhuzamot vélnek felfedezni Jézus és az egyházfő között, hiszen az egyházfőt – ahogy Jézust – nem érdeklik a diplomácia világában megszokott udvariassági körök, nem a népszerűséget keresi, és nem próbál megfelelni sem a híveinek, sem a hatalmasoknak.

Via: 1, 2, 3, 4

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top