nlc.hu
Aktuális

15 városban szerveztek tüntetést a tanárokért

„Legyünk azok, akik elhozzák a tavaszt ebbe az országba” – 15 városban tüntettek a tanárokért

15 város csatlakozott a Molnár Áron és a Tanítanék Mozgalom által szervezett demonstrációhoz, ami a mai napon került megrendezésre. A tüntetésen tanárok és diákok is egyaránt felszólaltak a státusztörvény ellen.

A mai napon 15 városban szerveztek tüntetést a státusztörvény bevezetése ellen, illetve azért, hogy újra kiálljanak az oktatás jövőjéért.  A Molnár Áron és a Tanítanék Mozgalom által szervezett eseményt a  „Levegőt!” címet kapta.

Budapesten kívül Sopronban, Pécsen, Szegeden, Debrecenben, Miskolcon, Szentesen, Egerben, Szolnokon, Szombathelyen, Veszprémben, Nagykanizsán, Dunaújvárosban, Szekszárdon és Balassagyarmaton is tartottak demonstrációt. 

A Széchenyi téren megrendezett tüntetésen összegyűlt tömeg

A Széchenyi téren megrendezett tüntetésen összegyűlt tömeg (Fotó: Szászi Csenge/nlc.hu)

A fővárosban a Belügyminisztérium előtt zajlott a tüntetés, Szegeden pedig a Dugonics téren, majd később a Széchenyi téren, ahol többszázan gyülekeztek.  Mivel a státusztörvény egyházi és alapítványi iskolákra is egyaránt vonatkozik, ezért egyházi iskolákból is érkeztek résztvevők. A tüntetésen nem csak a tanárok, hanem az egészségügyben dolgozók helyzetéről is szó esett, akik nem beszélhetnek a problémáról. Egy neve elhallgatását kérő háziorvos üzenetét Gönczöl Andrea, az Egységes Szülői Front képviseletében osztotta meg. 

A kormány úgy adta az orvosoknak a magasabb bért, hogy új feltételeket szabott. Az egyik szerint az új rendszerben az orvos szabadon átirányítható és kirendelhető egy másik szolgálati helyre, akár egy másik településre, ahol létszámhiány van, egy évre

A tanárok mellett Mesterházy Panka is felszólalt az Egységes Diákfront képviseletében. 

Fontosabb a jelenünk és a jövőnk annál, hogy hamis ígéreteket hallgatva hátradőljünk és várjuk a változást. Nem fogjuk hagyni, hogy kisemmizzék, megalázzák és elüldözzék a tanárainkat a pályáról, akik sok diáknak a második családja

Panka beszédét egy költő gondolataival zárta: „Levághatják az összes virágot, de a tavaszt nem tudják megállítani” 

Hozzátette, hogy a kormány megpróbálhatja elhallgattatni a tanárokat és diákokat egyaránt, de ennek ellenére semmilyen korlátozás nem fogja megállítani őket. 

Ne féljetek! Legyünk azok, akik elhozzák a tavaszt ebbe az országba

 – mondta Panka.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top