nlc.hu
Aktuális

Több ezres tömeg gyűlt össze a diáktüntetésen

“Nincs tanár, nincs jövő” – több ezres tömeg gyűlt össze a diáktüntetésen

A tüntető tömeg estére ért el a Karmelitához. Az oktatás helyzetének javítását szeretnék elérni.

Péntek délután fél 5-től tüntetést és hídfoglalást hirdetett több az oktatás helyzetének javításáért küzdő szervezet, többek között az Egységes Diákfront, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és az ADOM Diákmozgalom. A résztvevők a tavaszi, könnygázzal oszlatott diáktüntetésekhez hasonlóan a státusztörvény ellen, a jobb oktatásért és magasabb tanári bérekért vonultak utcára.

Érted megyünk! - diákok és pedagógusok tüntettek a fővárosban. A Margit hídon át a Kossuth térre tartott a demonstráció. (Fotó: Leéb Ádám)

Érted megyünk! – diákok és pedagógusok tüntettek a fővárosban. A Margit hídon át a Kossuth térre tartott a demonstráció. (Fotó: Leéb Ádám)

A mostani tüntetés nem is lehetne aktuálisabb, ugyanis a pedagógusoknak szeptember 15. és 29. között kell nyilatkozniuk arról, hogy vállalják-e a továbbfoglalkoztatást a státusztörvény hatálya alatt vagy felmondanak.

A tömeg az Elvis Presley téren kezdett gyülekezni, ahonnan a Margit hídon át vonultak a parlement elé, a diáktüntetések szállóigéjévé vált “Nincs tanár, nincs jövő” szlogent skandálva. A Kossuth téren több beszéd is elhangzott, a PDSZ képviselője mellett felszólaltak engedetlenség miatt elbocsájtott tanárok és diákok is.

Megnézem
Összes kép (17)

A tüntetők ezután a Lánchídhoz mentek, majd Buda felé vették az irányt és megérkeztek a Clark Ádám térre, ahol elénekeltek egy Kossuth-nótát és megindultak az alagúton át a Krisztina tér irányába. A tüntetés az Egységes Diákfront által közzétett útvonalterv szerint az Alagút utca és az Attila út sarkán ért véget. A tüntetők egy része a Blikk információi szerint innen még megpróbált feljutni a Karmelitához, amit azonban rendőri sorfallal védenek.

Érted megyünk! - diákok és pedagógusok tüntettek a fővárosban. A Margit hídon át a Kossuth térre tartott a demonstráció. (Fotó: Leéb Ádám)

Érted megyünk! – diákok és pedagógusok tüntettek a fővárosban. A Margit hídon át a Kossuth térre tartott a demonstráció. (Fotó: Leéb Ádám)

A diákok többek között a státusztörvény eltörlését, sztrájkjogot és azonnali ötven százalékos béremelést követelnek a tanároknak, emellett a közalkalmazottak helyzetének rendezését is várják. Kiáltványukban arra szólították fel a kormányt, hogy szakemberek bevonásával alkosson egy olyan Nemzeti Alaptantervet, amely egyenlő esélyeket és gyakorlati tudást nyújt az irreális mennyiségű lexikális tudásanyag helyett.

Érted megyünk! Érted, akinek végleg el kellett köszönnöd kedvenc tanárodtól, érted, akinek a tanítás mellett 3 munkahelyen kell dolgozni ahhoz, hogy meg tudj élni, érted, akinek végig kell nézni, hogy a gyereked elhagyja ezt az országot, érted, akinek nincs esélye hozzáférni alapfokú oktatáshoz, érted, akinek az unokájának nem lett végül jobb, mint neked volt régen. Érted?” – írták.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top