nlc.hu
Aktuális

Meghalt egy idős nő az Oz vírusban

Egy idős nő az első ismert áldozata a kullancsok által terjesztett vírusnak

Egy idős nő az első áldozata a kullancsok által terjesztett vírusnak. Az orvosok kezdetben tüdőgyulladást diagnosztizáltak nála, azonban az állapota nem javult.

Egy hetvenes éveiben járó nő az első ismert áldozata a kullancsok által terjesztett Oz vírusnak – közölték a japán hatóságok. 

Egy kullancs mászik a fa levelén

Egy hetvenes éveiben járó nő az első ismert áldozata a kullancsok által terjesztett Oz vírusnak (Fotó: Pexels)

Az idős nő először 2022-ben keresett fel egy egészségügyi létesítményt, mivel fáradtságra és lázra panaszkodott. A tünetek alapján az orvosok tüdőgyulladást diagnosztizáltak nála, de az állapota továbbra sem javult, így kórházba szállították.

A klinikán egy kullancsot találtak a nő jobb comjának felső részén, majd 26 nappal később szívizomgyulladásban hunyt el. 

A vírust először 2018-ban mutatták ki Japánban a kemény testű Amblyomma testudinarium kullancsban, amire jelenleg nincsen oltás, azonban máshol egyelőre még nem bukkant fel. 

A tudósok szerint a kórokozó kullancscsípéssel terjed. A japán járványtani intézet úgy gondolja, hogy a vírus nem minden esetben jár halállal, de ennek felderítésére még további vizsgálatokra van szükség.

A kórokozó ellen termelt antitesteket megtalálták többek között majmokban, szarvasokban és vaddisznókban is.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top