nlc.hu
Aktuális

Kullancsinvázió jöhet

Kullancsinvázió fenyeget az enyhe tél miatt

Már ellepték az erdőket a kirándulók, a jó idővel azonban a kullancsszezon is elkezdődik.
kullancs

Szakemberek szerint kullancsinvázió fenyeget az enyhe tél miatt – számolt be a Tények. A túrázókat ezért arra kérik, hogy használjanak riasztó spray-ket, és hazaérve mindenképp vizsgálják át magukat. A kullancsok az erdőkben, parkokban, játszótereken, de akár a kertünkben is megjelenhetnek; többnyire a fűben és a bokrokban rejtőznek.

A március 15-i hosszú hétvégén is sokan kirándultak az erdőkben, többen is azt mondták a Tényeknek, hogy már találtak magukban kullancsot.

Nemcsak az emberekre veszélyes a kullancs, hanem az állatokra is. A szakemberek szerint a háziállatokat is rendszeresen ellenőrizni kell – különösen kirándulás után -, hogy nincs-e bennük, mivel több veszélyes betegséget is terjesztenek. Önmagában a kullancs csípése nem veszélyes, csak akkor, ha fertőzött: ilyenkor Lyme-kórt és FSME-vírust is terjeszthet – utóbbi vírusos agyhártya- és agyvelőgyulladást okozhat.

Az a legfontosabb, hogy a kullancs kiszedésekor semmiképpen se nyomkodjuk, mert ekkor adhatja át a fertőzést. “Azért fontos, hogy kullancseltávolító kanállal távolítsuk el, mert ez az egyetlen eszköz, amely nem szorongatja meg a kullancs testét. Egyszerűen csak kiemeli a bőrből” – magyarázta Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke.

Amúgy a 2021-es országos kullancsfelmérés szerint az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak a kullancscsípések. Több mint 3 ezren töltötték ki akkor a Sokk a rovar Facebook-oldal kérdőívét, amiből kirajzolódhatott az ország kullancstérképe. Az elmúlt évek enyhébb telei kedveztek ezeknek a veszélyes vérszívóknak, a kullancsszezon ezért hamarabb, már kora tavasszal elkezdődött. Ez visszaigazolódott a felmérésre adott válaszokban is, hiszen a válaszadók 53,8 százaléka szerint az elmúlt 5 évben gyakoribbá váltak a kullancscsípések a családjukban. A válaszadók közül legtöbben a háziállataiknál is növekvő csípésszámot jeleztek az elmúlt 5 évben.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top