nlc.hu
Aktuális

30 méteres zuhanást élt túl a 13 éves kisfiú a Grand Canyonban

30 méteres zuhanást élt túl a 13 éves kisfiú, aki csak ki akarta kerülni a fotózkodó turistákat a Grand Canyonban

Az utóbbi években egyre több olyan balesetről, illetve halálesetről hallhatunk, amely a különböző szelfik készítése miatt következett be. A különböző turistacélpontokon megnövekedett tömeg, illetve a „kötelezően” elkészített fotóknak sokkal súlyosabb következménye lehet, mint azt elsőre gondolnánk. Ezt jól szemlélteti a napokban történt baleset is, amikor egy 13 éves fiú 30 méteres mélységbe zuhant azért, hogy néhány turista megfelelő fotókat készíthessen.

Harminc méteres magasságból lezuhant egy 13 éves kisfiú az arizonai Grand Canyonban. Az észak-dakotai gyerek egy családi kirándulás alkalmával csúszott a mélybe a kanyon északi peremén található Bright Angel Point nevű kilátóhelyről, és szinte csodával határos módon túlélte a balesetet – írja a The Guardian.

A mentőcsapatoknak két órára volt szükségük ahhoz, hogy kimentsék Wyatt Kauffmant, miután múlt kedden megcsúszott az egyik sziklán. A mentés után súlyos sérülésekkel szállították kórházba, ugyanis kilenc csigolyája eltörött, megrepedt a lépe, összeesett a tüdeje, eltört a keze és kificamodott az ujja, továbbá agyrázkódást is kapott. 

A Grand Canyon kilátópontján gyönyörködnek az emberek

A Grand Canyon kilátópontján gyönyörködnek az emberek (Fotó: Grand Canyon)

A fotózkodó turistákat kerülgette

Wyatt elmondása alapján éppen az ösvényen tartózkodott, amikor félreállt az útból, hogy másoknak legyen lehetősége egy menő fényképet csinálni. 

Leguggoltam és egy sziklába kapaszkodtam. Csak az egyik kezem volt rajta

– mesélte a KPNX-nek.

Hozzátette, hogy nem volt megfelelő fogás a sziklán, ezért elkezdett hátrafelé esni, majd végül 30 métert zuhant a mélybe. 

Csak arra emlékszem, hogy egy időre felébredtem, akkor pedig egy mentőautó, illetve egy helikopter hátsó ülésén voltam, majd repülőre tettek, és kórházba kerültem

– árulta el a lapnak. 

A nemzeti park közleménye szerint a fiút technikai kötélmentés segítségével sikerült felhozni, majd egy gyermektraumatológiai központba szállították. Wyatt édesapja elárulta, hogy a fiút szombaton engedték haza a kórházból. 

Szerencsések vagyunk, hogy a gyerekünket egy autóban, az első ülésen hozhattuk haza, nem pedig egy dobozban 

– összegezte a történteket.

 

Nem ő volt az egyetlen 

A közösségi média hatására sokan mindent szeretnének megosztani a követőikkel a visszacsatolás érdekében, ez pedig különösen igaz az utazásokra. Valljuk be, szeretünk megörökíteni egy-egy fontos helyszínt, pillanatot a nyaralásunk, utazásunk alatt, azonban ez könnyen kényszeressé válthat.

Az utóbbi években egyre több szelfibalesettel találkozhatunk, amely sokszor halálos áldozatokat is követelt. Az esetek többségében olyan történetekről hallhattunk, ahol a minél extrémebb és veszélyesebb körülmények között lőtt szelfi tragédiába torkollott, ennek ellenére arról már kevesebb szó esik, hogy gyakran a különböző turisztikai helyeken megnövekedett tömeg szintén hatalmas károkat, illetve baleseteket okozhat – utóbbira példa most a 13 éves éves fiú esete a Grand Canyonban. 

Biztosan mindenki számára ismerős lehet az a jelenség, amikor az utazása során ellátogat egy-egy jellegzetes turistalátványossághoz, azonban a festői környezet helyett nem talál mást, mindössze egy szelfiző embertömeget. Na de mégis mi történik ilyenkor és miért is olyan veszélyes?

Ezeket az élményeket a kikapcsolódás, illetve a békés nézelődés helyett sokkal inkább hasonlítanám egy versenyfutáshoz, ahol bizony az idő a legnagyobb ellenségünk. A legtöbb helyen már-már sorba kell állni egy kép elkészítéséhez, amit nem kevés feszültség és türelmetlenség követ. A „közönség” általában izgatottan és türelmetlenül várja, hogy vajon mikor jön el az ő pillanata, így szinte mindenki azon van, hogy minél hamarabb letudja a fotó elkészítését, mintha csak egyfajta kötelesség lenne. Ennek azonban komoly következményei is lehetnek. Az ekkor érezhető feszültség, illetve a nagy tömeg hatására akaratlanul is figyelmetlenebbek, olykor agresszívabbak lesznek az emberek, így pedig a baj is könnyebben megtörténhet. 

A 24 éves Kristi Kafcaloudis 2015-ben vesztette életét a Norvégia délnyugati részén fekvő Trolltungánál. A diáklány két barátjával együtt sétált fel a sziklaképződményhez, amely körülbelül 1100 méteres tenger feletti magasságban található. A festői szikla remek helyszínt biztosít a fényképezéshez, éppen ezért rengeteg turista látogatja.

Kristi ennek ellenére még csak nem is szelfizett és még csak a szikla pereméhez sem állt közel, mégis az életét vesztette.

Halálát az okozta, hogy megpróbált elsétálni a szelfiző tömeg mellett, majd leesett a szikláról. Az idegenvezető szerint várható volt, hogy hasonló eset fog történni, hiszen a területre lehetetlen korlátot építeni. Véleménye szerint a problémára sokkal nagyobb figyelmet, illetve hangsúlyt kellene fektetni. 

A Norvégiában található sziklaképződmény

A Norvégiában található sziklaképződmény (Fotó: Getty Images)

Hasonló eset történt két évvel ezelőtt egy indiai nővel is, aki éppen egy népszerű vízesés közelében próbált meg fotózkodni. A mögötte álló és szintén szelfiző férfi a nagy tömeg miatt vélhetően nem vette észre, ezért a folyóba lökte a nőt, aki az esés közben életét vesztette. 

„Lökött rajtam egy hatalmasat, hogy haladjak már”

Ezek a tragikus események elgondolkodtatóak és figyelemfelkeltőek is egyben, hiszen mindamellett, hogy ezeknek a turistahelyeknek a látogatása veszélyes is lehet, egyre gyakrabban adódhatnak konfliktusok a fotózkodás, adott esetben pedig a tömeg miatt, így könnyen lehet, hogy a kikapcsolódás helyett, sokkal inkább negatív élményekkel látogatunk haza.

„Amikor Japánban voltunk nászúton, Tokióban több híres szentélybe is ellátogattunk. Az egyik ezek közül a Szenzodzsi templom volt a főváros Aszakusza nevű részében. Ez egy viszonylag híres buddhista templom, ezért mindig sokan látogatják a környező ázsiai országokból is. Ottjártunkkor – még a Covid-járvány előtt is – rengetegen álltunk sorba a templom szentélyéhez (amiről egyébként az a legenda is járja, hogy ha valaki pénzt dob a szentélybe, visszatér Japánba – mi egyébként éppen emiatt álltunk be az egyébként idegőrlő, alsó hangon egyórás sorba). A helyszínen rengetegen fotózkodtak is kimonókba öltözködve, nyilván ezt is meg kellett várni. Nagyjából 4-5 ember volt már csak előttünk, mikor arra lettem figyelmes, hogy a mögöttem várakozó családból az egyik idősebb asszony lökött rajtam egy hatalmasat, hogy haladjak már. Ebből szerencsére nem lett semmilyen baleset, legfeljebb az előttem álló lehetett kicsit durcás, amiért letapostam a cipőjét” – mesélte Verus a lapunknak. 

Hozzátette, miszerint hasonló élményben volt része az Arany Pavilonnál is, ahol a feszített tempó miatt szinte alig lehetett gyönyörködni a tájban, de a fotó elkészítésére sem volt sokkal több idő. 

„A helyszínen kábé egyetlen olyan pont van, ahol a képen egyben látni az aranyszínű pavilont, a környező tavat és a körülötte lévő meseszép kertet, már közvetlenül a megérkezés után ide terelik a nagy számú turistát. Mindenkinek nagyjából egy perce volt elkészíteni a „tökéletes” fotóját, aztán érkezett a következő nagy létszámú csoport, a többieket pedig tessékelték is kifelé a helyszínről. (Bár a sürgetés/tolongás/lökdösődés itt sem volt éppen kellemes élmény, azt ezzel együtt is el kell ismerni, hogy tök jól szervezettnek tűnt az egész a be- és kivonulásokkal, pedig tényleg rengetegen voltak.)”

Korlátozások és szelfitilalom

Úgy tűnik, hogy a tömegturizmus miatt szükség van bizonyos szabályozásokra, hiszen a megnövekedett létszám nemcsak túlterheltséget, de komoly baleseteket is okozhat. Vegyük példának az augusztus elején történt balesetet, ahol egy Decínhez közeli település kilátójában kilencen zuhantak le egy nagyjából 3,5 méteres magasságból. A kilátó teherbírását négy felnőttre terveztek, ehelyett tizenöt gyermek tartózkodott az építményen. 

A megnövekedett halálesetek miatt már számos ország turistalátványosságainál betiltották a fotózkodás lehetőségét. Persze ebben az is közrejátszott, hogy a szelfizők élhetetlenné tették a várost a lakók számára. Az ausztriai Hallstattban például paravánnal próbálták távol tartani őket (bár idén végül elvetették az ötletet), míg az olaszországi Portofinóban bírságot vezettek be. Mindemellett az orosz belügyminisztérium az évek során egy kampányt is létrehozott a biztonság szelfi elkészítésének érdekében.

Kiemelt kép: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top