nlc.hu
Aktuális

Amerikai szakértők szerint ideje elővenni a maszkokat

Amerikai szakértők szerint ideje elővenni a maszkokat, emelkednek a covidos esetszámok

A koronavírus új variánsa elérte Magyarországot is, Amerikában pedig a szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy ideje elővenni a maszkokat. Főleg azoknak, akik a magas kockázatúak csoportjába tartoznak.

A CNN azt írja, hogy a szakemberek szerint ideje elővenni a maszkokat, főleg a krónikus betegeknek és az időseknek.

A nyolcvanas éveikben járók a legnagyobb kockázatú csoportot képezik a Covid-fertőzés utáni szövődmények tekintetében” – mondta dr. Jonathan Reiner, kardiológus.

maszkviselés

Fotó: Getty Images

Az egyéb magas kockázatú csoportok közé tartoznak a diabéteszesek, a rákos betegek, a krónikus máj-, vese- vagy tüdőbetegségben szenvedők, a szerv- vagy őssejtmag-transzplantáltak, a HIV-vel vagy más immunitás csökkentő állapotokkal élők, a szív- vagy agyi érbetegség előzményeivel, demenciával vagy mentális problémákkal.

Az Amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (CDC) arra buzdítja az embereket, hogy viseljenek olyan maszkot, amely a legjobban illeszkedik, és a legjobb védelmet nyújt. A CDC azt is javasolja, hogy a magas kockázatú személyek viseljenek maszkot.

Beltérben, ahol sok ember van, és zsúfolt, rossz a szellőzés, legyünk óvatosak, különösen azok után az új felfutás után, amit most kezdünk látni, amelyről nem tudom, hogy mikor fog lecsengeni” – mondta Dr. Eric Topol, a Scripps Translational Research Institute kardiológusa.

Egy új variáns, a BA.2.86, felkeltette a tudósok figyelmét, mivel rendkívül mutált, de eddig csak kis számban észlelték világszerte. „Azonban “nem néz ki jól… a vírus evolúciójának szempontjából” – mondta Topol.

Néhány intézmény már reagált a Covid növekvő esetszámára: az atlantai Morris Brown College augusztusban bejelentette a kötelező fizikai távolságtartás és maszkviselés visszaállítását, mindössze egy héttel az iskolai órák kezdete után. A gyermekorvosok is felkészültek a tipikus iskolakezdési hullámra a légzőszervi megbetegedések mindenféle formájára, legyenek azok megfázások, influenza vagy Covid. Az orvosok egy csoportja pedig azt írta napokban egy állásfoglalásukban, hogy továbbra is viselni kell a maszkot – még akkor is, ha a szélesebb népesség nem teszi ezt.

A vírus megjelenése kisebb pánikot keltett az Egyesült Államokban is, Biden-kormány minden amerikait arra ösztönöz, hogy idén ősszel adassa be magának a koronavírus elleni emlékeztető oltást a fertőzések új hulláma ellen. 

Itthon is azonosították az új variánst

Az Erishez köthető esetszámok világszerte jelentős emelkedést mutattak az elmúlt hetekben, és nemrég elérte Magyarországot is.

Az Erist még július végén azonosították Angliában, míg Ázsiában a megbetegedések húsz százalékát már ez a változat okozta. Szakértők akkor arról beszéltek, ez az omikrontörzs felelős minden hetedik Covid-esetért, ráadásul a kórházban ápoltak száma is jelentősen megemelkedett.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy az új variáns azért csak mostanában került be a hírekbe, mert a koronavírus az elmúlt időszakban kezdett el igazán erős dinamikával terjedni, a kórházba került megbetegedettek aránya pedig csak mostanában mutatott drasztikus, tizenkét százalékos növekedést.

Az NNGYK kiemelte, a megbetegedés a többi omikron variánshoz hasonlóan influenzaszerű tünetet – láz, fejfájás, orrfolyás, torokfájás, izom- és ízületi fájdalom, gyengeség – okoz. A súlyos megbetegedés kialakulásának veszélye alacsony.

Magyarországon jelenleg a Covid-19 fertőzések döntő többsége szórványosan fordul elő, és nem tapasztaltak országos járványos terjedést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top