nlc.hu
Aktuális

Magyarországon kórházból deportálnak menekülteket

Kórházból toloncolnak ki menekülteket Magyarországon – állítják szír menekültek és emberi jogi szervezetek

Karim története az emberi jogi szervezetek nem egyedi: több olyan menekültről tudnak, akik rendőri menekülés során sérültek meg, és egyenesen a kórházból toloncolták ki őket.

A Guardian címlapján szerepelt az a cikk, amelyben egy Karim nevű menekült, szír férfi arról mesél, milyen autós balesetet szenvedett Magyarországon 2022 nyarán, miközben társaival Ausztria felé tartottak, majd hogyan toloncolták ki a magyar rendőrök, miközben egy kórházban lábadozott.

menekültet szállító autó

(Fotó: Arpad Kurucz/Getty Images)

A 22 éves Karim 2021 végén hagyta el észak-szíriai otthonát. Törökországból Bulgárián át jutott el Szerbiába. Innen még át kellett kelnie Magyarországon.

Az volt az álmom, hogy elérjem Németországot 

– mondta.

Arra emlékeztem, hogy aludtam az autóban, így nem voltam biztos abban, hogy tényleg balesetet szenvedtünk-e” – emlékezett vissza Karim arra, amikor magához tért a kórházi ágyon. Mint mesélte, megpróbált menedékkérelmet benyújtani az egyik emberi jogi szervezet segítségével, ám mielőtt beküldhettek volna valakit hozzá a kórházba, aki segített volna a hivatalos dokumentációkban, visszatoloncolták Szerbiába.

A rendőrök bejöttek a szobámba a kórházban, hogy megkérdezzék, hogy vagyok” – mesélte a a lapnak, majd hozzátette, másnap visszajöttek, és megbilincselték, pedig még mindig nem tudta mozgatni a karját, és merevítőt kellett viselnie a sérült nyakán. A tiszt megkérte Karimot, hogy álljon fel, de nem volt hajlandó segíteni, amikor a sérült férfi nem tudott felülni. Karim felhívta az orvost, aki arabul beszélt.

Azt mondta nekem: »Karim, kész, deportálnak«.

A billincsbe vert Karim, aki alig tudott járni, követte a rendőröket az autóhoz. Egy rendőrőrsre vitték, majd a szerb határra. „Kidobtak egy erdőben. Elindultam, míg el nem értem egy útra. Annyira éhes és szomjas voltam, és fájdalmaim miatt tízpercenként szünetet kellett tartanom. De nem volt más választásom, nem akartam meghalni a határon.”

Az önkéntes orvosok nemzetközi szervezetének (Medical Volunteers International, MVI) azt is elmondta, hogy a fájdalomtól alig tudott járni, és a határon még egyszer megverték a rendőrök, majd megfenyegették, hogy hallgasson az autós üldözésről, mielőtt visszakényszerítették Szerbiába.

(A kép csak illusztráció. Fotó: Getty Images)

(A kép csak illusztráció. Fotó: Getty Images)

A férfi esete nem egyedi

Az osztrák határtól alig 20 percre megjelentek a magyar rendőrök, és üldözésbe vették a járművet, amelyben 18 ember utazott. „A sofőrünk megijedt, de nem adta meg magát, így az egyetlen esélye az volt, hogy megfordítsa az autót” – mesélte Karim. Az autó azonban szalagkorlátnak ütközött, ketten meghaltak, köztük a barátja, Yousef is.

A Guardian cikkében megszólal Elisabeth Jennings, aki a menekülteket és migránsokat Észak-Szerbiában segítő MVI-vel dolgozott. Ő azt állítja, hogy az ilyen jellegű autóbalesetek egyre gyakoribbak.

„Júliusban, amikor először hallottunk erről, azt hittük, hogy ez egy nagyon kivételes eset” – mondja. Ám amikor a szervezet elkezdte követni a magyar híreket, és több, külön-külön balesetet szenvedett áldozat történetét is meghallgatták, rájöttek, hogy ez korántsem egyedi sztori. A Guardian is említ pár konkrét történetet:

  • A 24 éves marokkói Ahmad egy kisteherautó hátuljában zsúfolódott 18 másik menekülttel, amikor tavaly decemberben a rendőrök megpróbálták megállítani őket, miközben átutaztak Magyarországon. Amikor a sofőr nem engedelmeskedett, a rendőrök üldözőbe vették az autót. A sofőr letért az autópályáról egy földútra, hogy ott meneküljön tovább, de frontálisan nekiütközött egy fának. A magyar kórházban töltött 16 nap után Ahmadot kiengedték, de csak mankóval tudott járni. A rendőrök érte mentek, a határig vitték, és arra kényszerítették, hogy menjen vissza Szerbiába. Állítása szerint megtartották a telefonját és a pénzt, amit elvettek tőle.
  • A 40 éves szíriai Amer (az ő nevét megváltoztatták) szintén súlyosan megsérült egy tavaly novemberi magyarországi autóbalesetben. Az MVI-nek elmondta, hogy a rendőrök egy fekete utóval üldözőbe vették, és nekimentek az autójuknak, amitől az felborult. Kirángatták őket az autóból, majd rájuk szegezték a fegyvert, megfosztották őket a ruhájuktól, és 40 percig a hidegben hagyták a menekülteket, amíg a mentő meg nem érkezett. A sérültek között legalább egy gyerek is volt. A kórházban Amer elmondása szerint az ágyhoz bilincselték, és nem kapott fájdalomcsillapítót. 

Karimhoz hasonlóan, minden este menekültek százai kelnek át létrákon a Szerbia és Magyarország közötti hat méter magas, őrzött kerítésen, amelynek környékéről 2015 óta számos attrocitásról, rendőrök által elkövetett erőszakról, kutyaharapásokról és verésekről számoltak be a nemzetközi emberi jogi szervezetek. 

A jogvédők most azt mondják, hogy több migránst találtak, akik megsérültek az elmúlt egy évben a magyar rendőrök által elkövetett autóbalesetekben. Négy, autós üldözéssel járó balesetet jegyeztek fel a Szerbiában működő jogvédő szervezetek, csak az elmúlt évben, és a Guardian 2021 júniusa óta a magyar médiában végzett kutatás során további 20 olyan migránsokat érintő esetet talált, amikor a balesetet megelőző rendőrségi üldözésről vagy arról számoltak be, hogy a sofőr a baleset előtt megpróbálta kikerülni a rendőrségi ellenőrzést.

A magyar rendőrség szerint 2022-ben több mint 158 ​​ezer, idén januártól augusztus közepéig pedig több mint 60 ezer kitoloncolást hajtott végre.

Menekültek sétálnak a határmenti vasútvonalon.

(Fotó: Getty Images)

Jennings szerint a kórházba kerülő migránsokat a rendőrség nyomon követi. 2022 második felében az Észak-Szerbiában működő jogvédő csoportok 40 magyarországi kórházból érkező kitoloncolást dokumentáltak, 13 emberről pedig úgy tudják, megsérültek egy üldözéses autóbalesetben. 2023-ban 12 olyan emberrel találkoztak, akiket egyenesen a kórházakból utasítottak ki az országból, közülük öten autóbalesetet szenvedtek. A jogvédő szervezetek szerint azonban ennél több lehet az érintett. 

Míg Karim kapott kezelést a sérüléseire, Jennings elmondása szerint látott olyan eseteket, amikor az életveszélyes vagy súlyos sérüléseket szenvedő embereket közvetlenül, egészségügy ellátás nélkül kitoloncolták. Elmondta azt is, hogy akik Magyarországon részesültek kezelésben, gyakran nem kaptak megfelelő tájékoztatást vagy fordítást. 

A Guardian megkereste a magyar belügyminisztériumot és a határőrizeti hatóságokat, de nem válaszoltak a megkeresésekre.

Továbbmennének

2015 óta, amikor a Szíriából érkező menekültek elérték Magyarországot, tudjuk, hogy továbbmennének a migránsok, csak a kerítés miatt nem tudnak. Az sem titok, hogy ha elkapják a magyar rendőrök a menekülteket, visszakísérik őket oda, ahonnan jöttek: Szerbiába. Pedig, ahogy mondják, ők sem ott nem akarnak ott lenni, sem pedig itt, csak valahogy túl akarnak jutni Magyarországon. Ezt mutatják a számok is. Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság szerint idén mindössze 42 menedékkérelem érkezett hozzájuk. Mindössze két menekülttábor marad Magyarországon, a többit a kormány megszüntette, mivel úgy vélte, hogy többre nincs szükség.

Karim nem sokkal később ismét megpróbált átjutni Magyarországon. Miután végül megérkezett Németországba, értesítést kapott arról, hogy a „dublini rendelet” értelmében Bulgáriába fogják toloncolni, hiszen a rendelet szerint a menedékkérőknek abban az Európai Uniós országban kell maradniuk, ahol először lépnek be. Karim hat hónapot töltött egy egyházi menedékházban, mielőtt ideiglenes tartózkodási engedélyt kapott Németországban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top