nlc.hu
Aktuális

Gigasegélyt kapott tévedésből

Tévedésből 10 milliós segélyt utaltak egy battonyai nőnek, de nem szólt róla, inkább elköltötte

Kihasználta a váratlan pénzesőt.
ATM

Fél éven át tévedésből a neki járó segély tízszeresét utalták egy 33 éves battonyai nőnek. Az asszony 2019 óta kapta az otthongondozási díjat, ám a Békés Vármegyei Kormányhivatal Mezőkovácsházi Járási Hivatalában 2022 januárjában történt egy vaskos elírás. A segély összegét a kormányhivatal tévesen rögzítette, és így a jogszerűen járó díj tízszeresét, havonta több mint másfél millió forintot utalt ki neki – írja a magyarnarancs.hu.

A battonyai nő 7 hónap alatt közel 10 millió forintot vett fel jogosulatlanul, ezt azonban nem jelezte a hivatalnak, hanem elköltötte.

A nyomozás során kiderült, hogy a tévedésből átutalt jóval magasabb összegű segélyt a nő a saját szükségleteire fordította, ezért arra kötelezték, hogy fizesse vissza a felvett segélyt és annak kamatait. Sőt költségvetési csalás bűntette miatt vádat is emeltek ellene és próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kértek rá.

Hasonló eset történt korábban Romániában is, akkor – egy cég hihetetlen bénázása miatt – véletlenül 131 ezer lejt, azaz átszámítva több mint 9 millió forintot utaltak át tévedésből egy jászvásári férfi számlájára, azonban nem kérhették tőle vissza az összeget. A cég megpróbálta visszaszerezni az összeget, és pert indított a két érintett bank ellen. Azzal érveltek, hogy a bankok anélkül hagyták jóvá a tranzakciót, hogy ellenőrizték volna, a megfelelő céghez kerül-e az összeg. Azonban a bíróság alapfokon a bankoknak adott igazat. Az indoklás szerint, ha a bank az átutalási megbízáson szereplő számlaszámra utalt, akkor nem követett el hibát. Akkor sem, ha az utalás kezdeményezője hibás számlaszámot adott meg. 

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top