nlc.hu
Aktuális

A tarnazsadányi orvosi helyzet

Nincs gyerekorvos a településen, ahol meghalt az alultáplált kisbaba

Nincs gyerekorvos a Heves megyei Tarnazsadányban, ahol pénteken meghalt egy kislány, aki 5 hónaposan alig 3 kilós volt. A polgármester azt mondta, náluk egy háziorvos van, aki gyerekeket és felnőtteket egyaránt ellát. Csak a szomszédos településeken vannak gyerekorvosok.

Mellettünk, Heves városban van a gyermek szakrendelő, Gyöngyös városban pedig a gyerekosztály a Bugát Pál Kórházban. Így ágazik össze az orvosi szolgálat” – magyarázta Koczka Ferenc.

Az RTL Híradónak nyilatkozó gyerekorvos szerint, ha egy kisbaba nem növekszik megfelelően, azt a védőnőnek és a háziorvosnak is észlelnie kell. “Alapvetően az első hónapban 500, az utána következő néhány hónapban, az első félévben 600 grammos gyarapodást várunk el körülbelül. Ha ettől jelentősen elmarad egy kisbaba, akkor meg kell próbálni kideríteni ennek az okát” – hívta fel a figyelmet Simkó Róbert.

Szerinte több oka is lehet, ha egy csecsemő nem fejlődik megfelelően. Betegség vagy elhanyagolás is lehet a háttérben. Az utóbbi esetet a védőnőnek és a háziorvosnak is kötelessége jelenteni a hatóságoknak. “Amennyiben valamilyen betegség áll fenn, akkor minél hamarabb meg kell próbálni kideríteni, hogy mi az. Erre gyakran csak kórházi körülmények között van lehetőség. Amennyiben felmerül az, hogy a családi környezet nem megfelelő, tehát valamiért elhanyagolás áldozata a kisbaba, akkor ezt is minél hamarabb ki kell deríteni, és a szükséges lépéseket minél hamarabb meg kell tenni” – mutatott rá a gyerekorvos.

A tarnazsadányi tragédiáról azt nyilatkozta a nagymama, hogy a kicsi súlya alig gyarapodott a születése óta, ezért orvoshoz is vitték.

Az RTL Híradó elérte a tarnazsadányi védőnőt, aki azt mondta, hogy a felettesei beleegyezése nélkül nem nyilatkozik. Az ottani védőnői szolgálat az egri kórházhoz tartozik.

Kiemelt fotó forrása: RTL / RTL Híradó – videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top