nlc.hu
Aktuális

Ismét bíróság elé állították Greta Thunberget

Ismét bíróság elé állították Greta Thunberget – fotók

Ezúttal nem Svédországban, hanem Londonban kellett megjelennie a bíróság előtt.

Szerdán bíróság elé állt Londonban az ismert klímaaktivista, miután egy október 17-i tüntetésen előállították a rendőrök, mert élőlánccal próbáltak elkeríteni egy szállodát, ahol olaj- és gázipari vállalatvezetők tanácskoztak.

Greta Thunberget a közrend megzavarásával vádolják, de ő nem vallotta magát bűnösnek, és mindössze a nevét és a születési dátumát volt hajlandó megerősíteni a bíró kérdésére, írja az RTL.hu.

Greta Thunberg távozik a bíróságról 2023. november 15-én.

Fotó: Henry Nichols / AFP

Mint korábban írtuk, az októberi demonstrációra tízezernél is több tiltakozó érkezett a kiürített észak-rajna-vesztfáliai faluba, ahol a rendőrök és az aktivisták össze is csaptak egymással.

Greta Thunberg korábban azt nyilatkozta, hogy teljesen abszurd, hogy  2023-ban megtörténhet hasonló: a tudomány  egyértelműen kimondta, hogy nem kell több kitermelés, és Németország szégyellheti magát.

Aktivisták tüntetnek egy londoni bíróság előtt 2023. november 15-én.

Fotó: Henry Nichols / AFP

Egyébként nem ez az első eset, hogy Thunbergnek meg kellett jelennie a bíróságon. Idén júliusban Svédországban vonták felelősségre, az aktivista ugyanis júniusban többekkel együtt olajtankerek útját próbálta elállni Malmöben, és amikor rendőrök távozásra kérték őket, nem tettek eleget ennek.

Ugyan börtönbüntetést is kiszabhattak volna rá amiatt, hogy nem engedelmeskedett a rendőrség felszólításának, végül csak 2500 svéd korona (216 euró) pénzbírságot kapott, írja az Euronews. 

„Nincsenek olyan törvényeink, amelyek hosszú távon megvédenének minket az önpusztító kapzsiságtól, amelynél hagytuk, hogy teljes mértékben uralja a világot. A törvényeket meg kell változtatni. Tudjuk, hogy nem tudjuk megmenteni a világot a szabályok betartásával, mert a szabályokat meg kell változtatni”

– jelentette ki az ítélet kihirdetése után magát ártatlannak való aktivista, aki ugyanebben a hónapban részt vett még egy blokádban, és ezúttal sem volt hajlandó engedelmeskedni a rendőrségnek.

Az újabb tiltakozó akció miatt pedig ismét bíróság elé került, és megint pénzbüntetéssel sújtották.  Thunberg azt mondta, hogy az ilyen ítéletek a rendszer hibáit mutatják, ahol azok, akik megpróbálják megvédeni az embereket, a bolygót és az életet, jogi következményekkel szembesülnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top