nlc.hu
Aktuális

Földrengés Egernél

Földrengés volt Eger környékén, többen kiszaladtak a házból

Földrengés volt Egertől mintegy 14 kilométerre észak-északkeletre (Heves vármegyében a Bükk hegységben, Bélapátfalvától 4 km-re) kedden 19:54-kor – közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma. A 2,7-es magnitúdójú földrengést Felsőtárkány településen a lakosság is érezte.

Többen arról számoltak be egy felsőtárkányi Facebook-csoportban, hogy érezték a földrengést – olvasható a heol.hu-n. Volt, aki azt írta, hogy megijedt és kiszaladt a házból, mások a kanapén ülve érezték a rengést. Egy kommentelő pedig úgy jellemezte a földrengést, mintha egy tehervagon száguldott volna a ház mellett.

Legutóbb október közepén rengett a föld Magyarországon, akkor a Veszprém vármegyei Pápa közelében volt földrengés. Akkor a földmozgás 2,8 magnitúdójú volt. Lakossági bejelentés akkor nem érkezett, de az epicentrum közelében lehetséges, hogy érezték a földrengést.

Előtte pedig – október elején – Kassa környékén mértek 5-ös erősségű földrengést, a szlovákiai földmozgás ugyanis Északkelet-Magyarországon (Vásárosnaményben, Miskolcon, Hajdúnánáson és Sárospatakon) is érezhető volt. Károkról akkor sem érkezett bejelentés. Ami az okokat illeti, akkor azt közölték, a földrengés a fő tektonikai lemezek határán elhelyezkedő Nyugati-Kárpátokban pattant ki mintegy 10 km mélységben. A rengés egy feltolódásos (kompressziós) szerkezet mentén történt, ahol a feltolódás vagy egy kelet-északkeleti, vagy egy ezzel ellentétes irányú nyugat-délnyugati dőlésű vetősík mentén ment végbe. A szakértők akkor arra is kitértek, hogy a rengés helye a Pienini-szirtöv mentén volt, ami elválasztja egymástól a Külső- és Belső-Kárpátokat.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top