nlc.hu
Aktuális

Lábamputáció egy esés után

Lelökték a buszról, amputálni kellett Zoli lábát – összedőlt a borbélyként dolgozó fiatalember élete

Súlyos következményei lettek az esésnek.
kerekesszék,

Zoltán a 9-es buszon utazott Budapesten, és már lépett volna le, amikor azt érezte, hátulról megtaszítják. Eredetileg nem őt akarta lelökni az a néhány suhanc, akik egy utast zaklattak a buszon, ám végül a borbélyként dolgozó fiatal került a járdára. Combnyaktörést szenvedett, az esés után megoperálták, ám a sérülése elfertőződött, és végül olyan súlyos lett, hogy térdnél amputálni kellett a lábát – írja a Blikk.

Mindez egy évvel ezelőtt történt, a baleset óta Zoltán élete összedőlt. „Lelkileg pocsékul vagyok, fizikailag éppen hogy” – nyilatkozta megtörten a fiatalember, aki most kerekesszékkel mozog a lakáson belül, az utcára viszont már nem jut ki vele, mert a ház nincs akadálymentesítve.

Ugyan a TB finanszíroz egy alapszintű műlábat, ám amire neki szüksége lenne, az körülbelül egymillió forintba kerül. Barátai azonban támogatják ebben: létrehoztak egy Facebook-csoportot, hogy megvehessék a speciális protézist.

Magyarországon amúgy évente ezres nagyságrendben történik lábamputáció. Hazánk ezzel a statisztikai adattal a vezető országok között van európai viszonylatban. 2017-ben mintegy hétezer lábamputáció történt, miközben a régió országaiban ezen műtétek aránya 20-30 százalékkal kevesebb. Több európai országban – például Finnországban vagy Spanyolországban – ezen műtétek arányszáma negyede vagy ötöde a magyarnak.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top