nlc.hu
Aktuális

Terv: ingyenes tömegközlekedés országszerte a 14 éven aluliaknak

Ingyenessé tennék a tömegközlekedést az egész országban a 14 éven aluliaknak

Soha ennyien nem használták a közösségi közlekedés hálózatát.
busz

Teljes egészében ingyenessé tennék Magyarországon a 14 év alattiak utazását tömegközlekedéssel – erről Lázár János beszélt hétfő este egy klubrendezvényen – számolt be a Világgazdaság

Az építési és közlekedési miniszter arra nem tért ki, hogy a 14 éven aluliak ingyenes tömegközlekedése kapcsán megszületett-e már a kormánydöntés, a szövegkörnyezetből inkább úgy tűnt, hogy ez egy reális, komolyan vehető szándék. Egyelőre dátumot sem említett a lépés bevezetésére – jegyzi meg a lap.

Lázár János azt viszont kiemelte, hogy az ország- és vármegyebérletek megjelenésével soha annyian nem használták a MÁV és Volán hálózatát, mint 2023-ban. Mintegy 50-100 ezer olyan új bérletes jelent meg a rendszerben, akik eddig nem használták a közösségi közlekedést. 

Budapesten amúgy 2021 szeptember 2-ától utazhatnak díjmentesen a 14 év alattiak a közösségi közlekedési járatokon. A kedvezmény a BKK-járatokra (a kék színű agglomerációs buszjáratok fővárosi szakaszait is ideértve) és a HÉV-vonalak fővárosi szakaszaira érvényes (de nem érvényes a Volánbusz helyközi járataira és a MÁV-START vonataira, Budapesten belüli utazás esetén sem). A 14 év alattiak közösségi közlekedésének ingyenessé tételével szerették volna visszacsábítani a közösségi közlekedésre a járvány alatt megcsappant utazóközönséget, és mivel leginkább a szülők kísérik iskolába a gyerekeiket, arra számítottak, hogy a döntéssel a szülők is szívesebben választják a közösségi közlekedést.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top