nlc.hu
Aktuális

Egy antarktiszi postahivatalban a pingvinszámlálás is munkaköri kötelesség

Ebben a postahivatalban a pingvinszámlálás munkaköri kötelesség, és minden évben keresnek új embereket

Nem könnyű munka, de teljesen más perspektívát ad, állítja az, aki már dolgozott itt.

A világ egyik legtávolabbi pontján van egy postahivatal, ahova évente keresnek új embert, az igen egyedülálló munkaköri leírásnak köszönhetően a pozícióra viszonylag gyorsan be is futnak a jelentkezések. A Goudier-szigeten található Port Lockroy bázison van a világ legdélebben fekvő postája, de nem(csak) a különleges fekvése az, ami vonzóvá teszi a jelentkezők számára.

Az Antarctic Heritage Trust, vagyis Antarktiszi Örökség Alapítvány által alkalmazott embereknek, akiknek a helyi kutatóbázis karbantartása, valamint a posta és az ajándékbolt üzemeltetése a fő feladata, minden évben novembertől márciusig kell a szigeten tartózkodnia, az egyéb fontos teendők mellett a helyi vadvilág megfigyelése, ezen belül az itt lakó pingvinek monitorozása is a kötelező munkák közé tartozik.

“Ez elég kemény munka. Előfordul, hogy napi 12 órát kell dolgozni. Nincs sok idő a pihenésre és a kikapcsolódásra. Olyan embereket keresünk, akik jó karban vannak, kellően rugalmasak, alkalmazkodók és szeretnek emberekkel dolgozni.” – nyilatkozta Camilla Nichol, az alapítvány igazgatója. Hozzátette, van miből válogatni, volt olyan év, ahol például kétezerötszázan jelentkeztek az állásra a világ minden tájáról.

Pingvinek Port Lockroyban

Pingvinek Port Lockroyban. (Fotó: Michel Setboun/Getty Images)

Egy kitétel van csak, ahhoz, hogy valakit fel tudjanak venni a betöltendő pozíciók egyikére, fontos, hogy az illető rendelkezzen olyan papírokkal, amelyekkel Nagy-Britanniában vállalhat állást, mert egy brit kutatóbázisról van szó. 

Lucy Dorman, aki még 2019-ben és 2020-ban dolgozott bázisvezetőként elmondta, az egyik legnagyobb kihívás az volt, hogy sokat kellett cipekedni, ráadásul nem éppen ideális körülmények között. Hozzátette, sok időt vett igénybe a pingvinguanó eltakarítása a sziklákról, és mivel a társaság nagyjából el van zárva a külvilágtól, ezért nyilván fontos, hogy mindenki jól kijöjjön egymással. 

Dorman megjegyezte azt is, a legtöbbünknek valószínűleg fogalma sincs arról, mennyire büdösek a pingvinek, de tény, hogy aki vállalja a munkát, az másként tekint majd a világra, máshogy gondolkodik majd arról, milyen szerepünk is van ezen a bolygón. „Nézheted a naplementét, és hallhatod, ahogy a gleccserek jege olvad. Ez egy rendkívüli hely” – tette hozzá. 

Sajnos az idei szezonra már nem keresnek új embereket, de a jövő évi jelentkezés részleteiről a UK Antarctic Heritage Trust honlapján tájékozódhat.

(via LadBible)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top