nlc.hu
Aktuális

Csett-titkosítás a Facebookon és az Instagramon

Nagy változás jön a Facebookon és az Instagramon a napokban

A kormányoknak nem tetszik ez az újítás.
facebook

Automatikusan titkosítani fogja a személyes üzeneteket a jövőben a Facebook és az Instagram – jelentette be a Facebook anyavállalata, a Meta. A végponttól végpontig (end-to-end), vagyis a két felhasználó közötti üzenetváltás teljes titkosítása jelenleg opcionális a közösségi oldalakon.

A Messengerben az automatikus titkosítás már ezen a héten aktiválódik, és a következő hetekben fokozatosan vezetik be minden felhasználó számára. Az Instagramon 2024 elején lép életbe a változtatás.

A Meta azzal indokolja a változtatást, hogy így a felhasználók és adataik nagyobb biztonságban lesznek a csalóktól és hackerektől, a kormányok viszont ellenzik a felhasználók közötti teljes titkosítást, mert ezzel a bűnözők is nagyobb védelmet kapnak üzenetváltásaikhoz. Mint az MTI megjegyzi, a brit kormány például arra szólította fel a Metát ősszel, hogy ne vezesse be az automatikus titkosítást anélkül, hogy megfelelő biztonsági intézkedéseket életbe léptetne a gyerekek szexuális kihasználása ellen.

A Facebook körül amúgy rendszeresek az adatvédelmi botrányok és az adatszivárgások. 2021-ben pedig az is kiderült, hogy Mark Zuckerberg nem is a Facebook saját üzenetküldőjét használja, helyette egy titkosított üzenetküldő szoftver mellett tette le akkor a voksát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top