nlc.hu
Aktuális

Durva légúti járvány tombol Magyarországon

Durva légúti járvány tombol Magyarországon: heti több százezer megbetegedéssel számolnak

A koronavírus és az influenza együttes erővel tombol, a 48. héten több mint negyedmillió beteg fordult a háziorvosához légúti megbetegedés tüneteivel. Az esetek nagy része mögött koronavírus-fertőzés áll.

„Egy jelentős légúti járvány zajlik most Magyarországon” – foglalta össze a jelenlegi helyzetet Békássy Szabolcs háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének alapító-elnöke. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ keretein belül működő légúti figyelőszolgálat a magyar háziorvosoktól kapja az adatait, melyek megerősítik, hogy a megbetegedések hátterében döntő többségben a koronavírus áll. Ezt mutatják a háziorvosi által elvégzett koronavírus gyorstesztek is – derül ki a Portfolio cikkéből.

koronavírus teszt

Az orvos koronavírus gyorstesztet végez (Fotó: Getty Images)

Békassy elmondta, hogy már az influenza-fertőzés is jelen van a magyarok között, de a száma egészen csekélynek mondható a koronavírusos megbetegedésekhez képest. A 48. héten országosan több mint negyedmillió ember fordult a háziorvosához légúti panasszal, ezért azt várják, hogy a következő hetekben heti több százezer új megbetegedést regisztrálnak majd.

Az influenza-járvány okozta terheléssel is számolnak, ezért a szakember ajánlja, hogy a 60 év felettiek, illetve a 60 év alatti krónikus betegek lehetőleg vegyék fel mielőbb az influenza elleni védőoltást. Békassy továbbá azt is elmondta, hogy az új típusú koronavírus ellen most nagyjából 100 ezer Pfizer vakcina áll rendelkezésre a vármegyei irányító kórházak oltópontjain.

Populációs szintű programról nem beszélünk, inkább egyéni védőoltási program megvalósítására kell figyelmet szentelni, tehát azon páciensek esetében javasolt az oltás beadása, akik valamilyen nagyon súlyos immunmegbetegedésben szenvednek

– emelte ki a szakember.

Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium igazgatója egyenesen attól tart, hogy a sok megbetegedés akár ahhoz is vezethet, hogy a mostani enyhébb megbetegedéseket okozó omikron változat átadhatja a helyét egy súlyosabb megbetegedéseket okozó koronavírus-variánsnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top