nlc.hu
Aktuális

Megszólaltak a túlélők: mart a füst a tűzgolyóvá vált repülőgép belsejében

Megszólaltak a túlélők: mart a füst a tűzgolyóvá vált repülőgép belsejében

5 embert meghalt azon a kisgépen, amivel a Japan Airlines utasszállítója összeütközött, mielőtt kigyulladt volna.
Megszólaltak a túlélők: mart a füst a tűzgolyóvá vált repülőtér belsejében

Ahogy arról korábban itt írtunk, január 2-án landolás után kigyulladt, majd teljesen ki is égett a Japan Airlines egyik Airbus A350 típusú utasszállítója a tokiói Haneda repülőtéren. A tűz, ami a szemtanúk szerint a gép bal szárnyán keletkezett, azután lobbant föl, hogy az utasszállító a leszállás után – már a kifutópályán – összeütközött egy másik géppel: a japán parti őrség gépével, ami személyzetet és segélyszállítmányt vitt volna a január elsejei földrengés helyszínére.

Az ütközés pillanatáról készült videókon jól látszik, hogy az Airbus tűzgolyóvá válva száguldott végig a kifutópályán. A reptéri tűzoltók szinte azonnal megkezdték az oltást, ennek köszönhetően a fedélzeten tartózkodó 367 utas és 12 fős személyzet is el tudta végül hagyni a lángoló repülőgépet. A CNN információi szerint a gépen utazók közül 17-en sérültek meg, míg azon a gépen, amivel az utasszállító ütközött, öt ember meghalt.

A Fox News amerikai hírcsatornának nyilatkozó túlélők elmondták, az ütközést követően az utastér pillanatok alatt megtelt sűrű, sötét füsttel. „A földre vetettük magunkat, aztán kinyílt a vészkijárat, mi pedig kiugrottunk rajta. Rettenetesen marta a szemünket az utastérben lévő füst. Pokoli volt” – mondta a 17 éves svéd túlélő, Anton Deibe. Hozzátette, mikor kijutottak a repülőből, fogalmuk se volt, merre induljanak. „Csak rohantunk a repülő mellé. Kész káosz volt az egész.”

@aljazeeraenglish Video shows the moment passengers flee a burning #JapanAirlines plane on the runway of #Tokyo’s #HanedaAirport after it landed and burst into flames. It’s believed to have collided with a Japan Coast Guard plane on the tarmac. #japan #tokyo #haneda #news #breakingnews #fire ♬ original sound - Al Jazeera English

A hírcsatornának közben nyilatkozott egy másik utas is, aki azt mesélte, először olyan robajlást érzett, mintha valaminek nekiment volna a gép. Ezt követően „szikrákat láttam az ablakon kívül, az utastér pedig egy szempillantás alatt megtelt füsttel.” A Telex idézi a Japan Airlines egyik korábbi pilótáját, Hirojuki Kobajasit, aki az NHK Newsnak nyilatkozva arról beszélt, szerinte a gépek a forgalomirányító központtal való félreértés miatt ütközhettek össze.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top