nlc.hu
Aktuális

Dr. Karsai Dániel eutanázia iránti kérelme

Karsai Dániel az eutanáziáról: „Ha valaki cselekvőképes ember, aki gyógyíthatatlan beteg, azt átsegíteni ne legyen bűncselekmény”

Dr. Karsai Dániel 2022 nyarán szembesült halálos diagnózisával. Tavaly ősszel a Strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához adta be kérelmét az aktív eutanázia magyarországi engedélyezéséről.

Dr. Karsai Dániel jogi, ügyvédi pályafutását meghatározta a Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bíróságánál eltöltött négy év. Ebben az időszakban 1000-nél is több határozattervezet szerkesztésében vett részt. 2012 óta a saját ügyvédi irodáját vezeti Magyarországon. Nem annyira furcsa tehát, hogy amikor szembesült a halálos diagnózissal, akkor tudta, hova és hogyan kell fordulnia ahhoz, hogy esélye legyen Magyarországon az aktív eutanáziára.

A diagnózis: ALS

Az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) kóreredete máig ismeretlen, és még nem gyógyítható. Karsai diagnózisát 2022 augusztusában állapították meg. Azóta folyamatosan romlik az állapota, elmondása szerint az akkori 87 kilóról mára 65 kilóra fogyott. Az első néhány hónapja depresszióval, pánikbetegséggel telt, és a csodákban való hitről szólt. Jelenleg pszichiáter és pszichológus segítségével próbál úrrá lenni a lelki nehézségeken, mindennapjait gyógytornász, masszőr, logopédus és egy személyes ápoló, valamint jogász kollégái és családja támogatásával éli.

Karsai szerint a mostani strasbourgi per tulajdonképpen a folytatása az eddig végzett munkájának. Hitt benne, hogy rajta keresztül ez a kérdés megmozgatja a magyar társadalmat, de hogy ekkora visszhangja lesz, azt nem gondolta. „Az életvégi döntések kérdéséből így nem egy elvont alkotmányjogi szemináriumi téma lett, hanem kézzelfoghatóvá tettem, általam vált láthatóvá, és emiatt ez az egyébként mindenkit érintő kérdés, hirtelen olyan kontextusba került, hogy nagyon sokan tudnak és akarnak is hozzá kapcsolódni” – mondta el Kapócs Gábor neurológus szakorvosnak egy interjú során, aki a hatályos egészségügyi törvény eredeti előkészítője, a LAM alapító főszerkesztője. Az aktív eutanázia támogatása a társadalom egészét tekintve elsöprő.

Magyarországon az eutanázia még egy teljes cselekvőképességgel rendelkező, nagykorú ember számára sem lehetséges. Életben tartó, életmentő kezelést vissza lehet utasítani, de csak nagyon szűk mezsgyén.

Karsai Dániel (Forrás: LAM)

Karsai Dániel (Forrás: LAM)

Karsai szerint fontos lenne, hogy – amikor valaki gyógyíthatatlan betegségben szenved, és a végkifejlet előre látható – akkor lehessen azt mondani, „köszönöm, elég volt”. Hogy ez megfelelő biztosítékokkal történjen, az orvosi, bioetikai és jogi szempontból is megoldható szakkérdés.

Ha valaki nagykorú, cselekvőképes ember, aki egyértelműen kinyilvánította az akaratát és gyógyíthatatlan beteg, azt átsegíteni ne legyen bűncselekmény. Svájcban például az öngyilkosságban való közreműködés csak akkor büntethető, ha aljas indokból követik el. Magyarul: a nagyit nem lehet eltenni láb alól a három kastélyáért.

Karsai Dániel szerint teljesen abszurd, hogy a magyar állam egy olyan rossz egészségügyet működtet, ahol ő több szenvedésre van ítélve, mint ami a betegségéből adódna, de amikor a szenvedésének véget akarna vetni, azt az állam megtiltja. A strasbourgi döntéssel kapcsolatban optimista. Meglátása szerint fellépése nyomán az aktív eutanázia kérdése kiszabadult palackból, és reméli, hogy a döntésnek – sorstársaival együtt – remélhetőleg nem mártírjai, hanem „haszonélvezői” lesznek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top