nlc.hu
Aktuális

Munkaidőn kívül hívogat a főnököd? Ez várhat rá!

Van, ahol már bírságot is kaphat a főnök, ha munkaidőn kívüli hívogatja a beosztottjait

Erősíteni akarják a munkahely és a magánélet egyensúlyát.
munkaidő vége

Ausztráliában a jövőben a munkavállalók figyelmen kívül hagyhatnák a főnökeiktől munkaidőn kívül érkező telefonhívásokat és üzeneteket egy új törvényjavaslat szerint, amely még pénzbírságot is kilátásba helyez a szabályt megszegő munkáltatók számára. Mint az MTI írja, a szövetségi kormány a héten terjeszti elő a javaslatot, amellyel a munkavállalók jogait és a munkahely és a magánélet egyensúlyát akarják erősíteni.

A parlamentben várhatóan megkapja a szenátorok támogatását a törvényjavaslat.

Egyszerűen arról van szó, hogy ha valakit nem napi 24 órára fizetnek, akkor attól nem várható el, hogy a nap 24 órájában online és folyamatosan elérhető legyen

– hangsúlyozta Anthony Albanese ausztrál kormányfő.

Az ausztrálok évente átlagosan 6 hetet túlóráznak ingyen, ami több mint 92 milliárd ausztrál dollár értékű kifizetetlen munkabérnek felel meg.

A franciák amúgy már „beelőzték” ezen a téren az ausztrálokat: Franciaországban 2017 óta az 50 főnél nagyobb cégeknél már nem keresheti a főnök a beosztottat a munkaidő után munkaügyben. Az ominózus cégek első szabályzataiban rögzíteni kell, hogy a dolgozóik mikor nem kötelesek válaszolni a céges telefonokra és e-mailekre. A munkaidőn kívüli rendelkezésre állással Franciaországban is az volt a fő probléma, hogy miközben sok vállalat természetesnek tartja, hogy dolgozói szinte bármikor elérhetők, ezt nem számítják túlórának, így díjazást sem fizetnek érte. A Daimler német autógyártó egyébként már 2015-ben szigorított ebben a kérdésben: a dolgozóik a szokásos „irodán kívül vagyok” válaszüzenet helyett azt a lehetőséget is beállíthatják, hogy az ekkor érkező levelek automatikusan törlődjenek, amiről természetesen a feladó értesítést kap.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top