nlc.hu
Aktuális

Navalnij halála

Idegméreggel ölték meg Navalnijt – állítja az özvegye

Reagált a Kreml.

Alekszej Navalnij özvegye, Julija Navalnaja hétfőn, 3 nappal férje halála után és kevesebb mint egy hónappal a következő oroszországi elnökválasztás előtt közzétett egy videót, amiben azt mondta: harcolni fog a „szabad Oroszországért”, és felszólította támogatóit, hogy minden eddiginél nagyobb dühvel szálljanak szembe Putyinnal. Mint az MTI írja, a 47 éves nő azzal vádolta meg az orosz elnököt, hogy ő ölte meg a férjét. Azt állítja, hogy a hatóságok azért nem adják át Navalnij holttestét édesanyjának, mert arra várnak, hogy a novicsok idegméreg nyomai kiürüljenek a holttestből.

Megy az időhúzás?

A hatóságok közlése szerint legalább 14 napra van szükségük ahhoz, hogy elvégezzék a különböző vizsgálatokat a holttesten, ezért azt még nem tudják átadni a hozzátartozóknak.

Navalnij

Navalnij a moszkvai bíróságon 2017-ben – Fotó: Nikita Shvetsov/Anadolu Agency/Getty Images

Reagált a Kreml

Kedden Navalnaja azon állításával kapcsolatban, miszerint Putyin ölte meg a férjét, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy a körülményekre való tekintettel nem tud nyilatkozni. „Természetesen ezek teljesen megalapozatlan, ellenszenves vádak az orosz államfő ellen. De tekintettel arra, hogy Julija Navalnaja alig néhány napja megözvegyült, kommentár nélkül hagyom” – tette hozzá. Elmondta ugyanakkor, Navalnaja állítása, hogy idegmérget használtak a férje ellen, megalapozatlan: „Nem ismerem az állítást. Ha azonban ilyen szavakat tartalmazott, akkor az nem más, mint megalapozatlan vádaskodás, mert semmivel sincs alátámasztva.

Kedden ismét megszólalt a politikai aktivista özvegye, aki újra az elhunyt férje holttestének kiadását követelte, hogy méltó módon temethessék el Navalnijt és az emberek elbúcsúzhassanak tőle.

Alekszej Navalnij, a bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista és politikus pénteken, 47 éves korában halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található sarkvidéki börtönben, ahol 19 éves büntetését töltötte. Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat tájékoztatása szerint Navalnij séta után hirtelen rosszul lett, eszméletét vesztette és meghalt. Holttestét a büntetőtelepről Szalehard városába, a körzet székhelyére vitték a haláleset kivizsgálásával megbízott orosz nyomozók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top