nlc.hu
Aktuális

Gyerekzsúr szervezés tippek

5 dolog, amire figyelj, ha gyerekzsúrt szervezel

Nem tudod, hogy fogj bele egy szülinapi buli megrendezésébe? Most hoztunk néhány tippet a gördülékeny lebonyolítás érdekében.

Amikor a gyermeked már elég idős ahhoz, hogy konkrét elképzelésekkel induljon neki a szülinapjának, a gyerekzsúrok szervezése egyre nagyobb kihívást jelenthet. Kit hívj meg? Mi legyen a menü? És úgy általában: hogyan lehet a legjobbat kihozni 2024-ben egy szülinapi buliból? Segítünk.

Nem kell meghívni az egész osztályt

A sértődés egy elég erős faktor, amikor a meghívottak listáját állítod össze – ahogy az anyagi helyzet is. Bármennyire is népszerű a gyereked, nem mindenkinek van óriási nappalija, kertes háza esetleg felesleges pénze egy fizetős helyszínre, így nem biztos, hogy az összes kis osztálytársát (pláne: évfolyamtársát) meg tudod hívni. Ilyenkor kérd meg, hogy csak a legjobb barátai korlátozódjon a vendégek száma.

Így tudod ugyanis a legjobban az arany középútra pozícionálni magad: ha tartod az arányokat nem lesz sértődés és a bulit is meg lehet tartani. „Egy több, mint 20 fős osztályban teljesen rendben van, ha szerkesztjük a listát. Az viszont nem oké, ha 20 gyerekből 15-öt, vagyis a többséget meghívjuk és csak néhány gyerek marad ki a buliból” – magyarázza Myka Meier, etikett szakértő. Ha úgymond megválogatjuk a résztvevőket, akkor pedig nemcsak az osztályból, de a különórás pajtások és a családi barátok is jöhetnek. Ilyenkor azonban figyelni kell, hogy ne egy köteg meghívóval küldd a gyereket suliba: „Inkább küldjünk egy emailt a szülőknek.”

Jöhetnek a tesók?

A meghívó kiosztása idején érdemes tisztázni, hogy az invitálás a testvéreket is magában foglalja-e. Nem muszáj, de a félreértések elkerülése végett világosan kell kommunikálni a határainkat: „»Helyszűke miatt nem tudunk testvéreket is vendégül látni ezen az ünnepségen. Köszönjük a megértést!« – egy ilyen sorral határozottan, de udvariasan lezárhatjuk a kérdést.”

Ha pedig a te gyereked kapta a meghívót, akkor cserébe te se feltételezd, hogy a kistesó is részt vehet a nagyok buliján. Ha nincs expliciten kommunikálva, hogy szívesen látják az öcsit, hugit, ne vidd magaddal, neki arra a délutánra találjatok ki más programot.

gyerekzsúr

Fotó: Zinkevych/Getty Images

Figyelj az ételintoleranciára

A nasi, pizza, torta triumvirátus a klasszikus szülinapi zsúr menü. De 2024-et írunk, és ez azt jelenti, hogy nem garantált, hogy mindenki tud mindenből enni. „Nem akarjuk, hogy akár egy gyerek is éhesen távozzon, vagy ami még rosszabb: allergiás reakciója legyen” – mondja az etikett szakértő, aki szerint a meghívóra adott válaszban térjünk ki az intoleranciákra akár házigazdaként, akár vendégként.

Utóbbi esetben Myka Meier szerint érdemes készülni a saját gyerkőcünknek édességgel és saját kajával. Így nem érzi úgy, hogy kimaradna bármiből, és a házigazdának sem adunk plusz feladatot.

Nem kötelező az ajándékozás

Ha úgy érzed, hogy a gyereknek elég ajándék egy szülinapi buli – mert már így is annyi cucca van, hogy ne fértek el tőle –, akkor nyugodtan kérd meg a szülőket, hogy ne hozzanak ajándékot. Persze így is lesznek, akik beállítanak valami aprósággal, ilyenkor pedig úgy illik, hogy megjegyezzük kitől érkezett mi, és szívélyesen megköszönjük.

„Nem kell köszönőlevelet írni, de azért – pláne, ha nem a helyszínen, hanem a zsúr után lettek kibontva a meglepetések –, kedves és figyelmes dolog megköszönni akár egy üzenettel, amiben a gyerkőc az ajándékával pózol” – fejti ki az etikett szakértő.

Maradjunk kapcsolatban

Minél nagyobbak a gyerekek, annál kevésbé kell ott maradnod vele a nyolcvanhat szülinapi bulin, amire meghívták. Ami azt jelenti, hogy az ünnepelt szülőjeként neked viszont annál nagyobb lesz a felelősséged. Ezért elengedhetetlen, hogy minden gyerekhez legyen egy felnőtt, akit biztosan el tudsz érni, bármi van.

„Emellett fontos meghatározni, meddig fog tartani a parti, hogy a szülők is tudjanak tervezni a napjukkal, és pontosan elhozni a gyereküket” – mondja Meier. Így, ha épp neked kell hazavinni egy zsúrról a te fiad vagy lányod, figyelj rá, hogy időben érkezz. Elvégre az ünnepelt családja sem akar a Meki parkolójában a kelleténél tovább várakozni.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top