nlc.hu
Aktuális

Tippek a tavaszi fáradtság ellen

De miért akarunk állandóan aludni tavasszal? – Tippek a tavaszi fáradtság ellen

Bágyadtabbak, dekoncentráltabbak vagyunk, és legszívesebben egész nap csak pihennénk az ágyban. De mi lehet az oka ennek az enervált állapotnak?

A depresszív, borongós február után ideje új energiákkal feltöltődni, és belevetni magunkat a tavaszba. Egyszerűnek tűnik, hiszen egyre többet süt a nap, csicseregnek a madarak és hamarosan itt a húsvét is. Az időjárás azonban változékony, és ha télen nem figyeltünk eléggé oda az immunrendszerünkre és a mentális egészségünkre könnyen megfázhatunk, vagy úrrá lehet rajtunk a kimerültség is.

A tavaszi fáradtság nem betegség, hanem tél végi hiányállapot? – olvasható a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének Táplálkozási Akadémia című hírlevelében.

Szervezetünkben télen csökken a melatonin és a szerotonin hormonok termelődése, az előbbi a helyes alvási ciklus beállításáért, míg utóbbi a jó kedélyállapotért felelős. Ennek oka a fényhiány, ami nem csak testhőmérsékletünket hanem hormonjaink szabályozását is befolyásolja.

Tavaszi fáradtság

A tavaszi fáradtság nem betegség, hanem hiányállapot (Fotó: GettyImages)

Mégis mit tehetünk, hogy megelőzzük a tavaszi fáradtságot?

A szakemberek szerint ezek a tippek segíthetnek nekünk legyőzni a tavaszi fáradtságot:

1. Hiába hosszabbak a nappalok, és süt többet a nap, a D-vitamin raktáraink a hosszú, borongós téli hónapok után márciusra kiürülnek, ezért érdemes odafigyelni a folyamatos pótlására. A C-vitamin bevitelre is érdemes odafigyelni, eddigre jelentkező “zöldéhségünket” csillapíthatjuk saját otthonunkban nevelt növényekkel is. A B-vitamin hiány kezelésével pedig hozzájárulhatunk fizikai és szellemi frissességünk szinten tartásához.

2. Figyeljünk oda folyamatosan az ásványi anyagok pótlására is, hiszen például a magnéziumhiány hozzájárulhat a tavaszi levert hangulatunkhoz is, befolyásolja a központi idegrendszert, ingerlékenyebbnek, gyengébbnek érezhetjük magunkat miatta. A vasra a nőknek különösen érdemes odafigyelnie, hiánya alvászavart, szédülés, zsibbadást okozhat.

3. Fényterápiával nem csak a hangulatunk lehet jobb, hanem fokozza a betegségek elleni antioxidánsok termelését. Nem mellesleg elősegíti a szerotonin és dopamin hormonok termelődését is.

4. Szellőztessünk sokszor, mert a friss levegővel és a páratatalom szabályozásával elkerülhetünk bizonyos légúti megbetegedéseket, de a száraz köhögést, a bőr kiszáradását is. Összességében hozzájárul általános közérzetünk javításához.

5. Ha tehetjük, akkor a beltéri edzésre szánt időnk egy részét is a szabadban töltsük. Fizikai aktivitás hatására javul az alvás minősége, fokozza a szerotonin termelődését, elősegíti a D-vitamin szintézisét. Testünknek-lelkünknek tehát egyaránt jót tehetünk a természetben eltöltött mozgással. De szabadtéri programokat is szervezhetünk a családdal, barátokkal, kiránduljunk, sétáljunk. Igyekezzünk minél több időt eltölteni a szabadban.

6. Figyeljük meg az éledő természetet, a zöldül tájat, madarakat, virágokat, újszülött kisállatokat, ettől derűsebbek, kiegyensúlyozottabbak leszünk.

7. Étkezés: a téli nehezebb ételek után, könnyebbeket, színesebbeket együnk, ennek hozadéka, hogy 1-2 kg-ot leadunk, amivel a lelkünk is könnyebb lesz, ehhez a húsvét előtti böjti időszak lendületet adhat.

8. Megviselt téli bőrünk, hajunk regenerálása. Már az eddig felsorolt tippek betartásával is sokat tehetünk bőrünk és hajunk egészségéért, de a megfelelő kozmetikumok használatával még többet tehetünk értük.

9. Hideg-meleg váltózuhannyal energizálhatjuk testünket, bőrünk feszesebb lehet tőle. Hosszabb távon közérzetünk javításáért is sokat tehetünk vele. Érdemes fokozatosan hozzászoktatni magunkat, és eleinte óvatosnak lenni, de alkalmazása idővel megtérül.

10. Kevesebb koffein fogyasztása. Vízhajtó hatása miatt kiszáradást idézhet elő, fejfájást és ingerlékenységet okozhat.

Vitaminpótlás

Tavaszi fáradtság ellen: figyeljünk oda a C-vitamin bevitelre (Fotó: GettyImages)

A szezonális depresszió felismerhetőségére is kitér a Táplálkozási Akadémia. A szakemberek kihangsúlyozták, hogy a természet éledésével párhuzamosan megjelenő hangulatingadozás és pesszimizmus egy természetes állapot. Amennyiben minden évben visszatér, általában ugyanabban az időszakban, és a napi ritmusunkban is zavart okoz, érdemes konzultálnunk egy pszichológussal, hiszen ezek már a szezonális depresszió tünetei lehetnek.

Forrás: 1,

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top