nlc.hu
Egészség

Súlyos betegség jele lehet a tavaszi fáradtság

Súlyos betegség jele lehet a tavaszi fáradtság

Ha erőtlennek, levertnek vagy feledékenynek érzed magad, nem biztos, hogy pusztán a tavaszi fáradtság teszi. Járj utána!

Kevesebb napfény, kevesebb mozgás, megváltozott alvási ciklus – csak néhány olyan jellemző a téli hónapokról, amelyeknek a tavaszi fáradtság jelenségét tulajdonítják. Azt a jelenséget, amelyet rengetegen tapasztalunk és emlegetünk, amikor úgy érezzük, fáradékonyak, motiválatlanok, dekoncentráltak vagyunk február végén, márciusban, akár még április első felében is. Általában ezek az érzések néhány hét alatt elmúlnak, nem kell különösebben aggódni miattuk. Ha azonban mellette néhány speciális tünetet is érzünk, akkor feltétlenül érdemes orvoshoz fordulnunk, mert következmények is várhatnak ránk. Van azonban megoldás: fókuszban a B12-vitamin!

Az „élet vitaminja”

A B12-vitamint nem véletlenül szokták sokszor ezzel a névvel illetni. Meghatározó szerepet játszik szervezetünk egészséges működésében, ugyanis a vörösvérsejtek képződését elősegítve biztosítja testünk oxigén-ellátottságát, ezáltal támogatja a fáradtság és kimerültség érzésének elkerülését. Nélkülözhetetlen az idegrendszerünk optimális működéséhez, segíti sejtjeink megújulását, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Húsok és tejtermékek

Számtalan finom falattal biztosítható a B12-vitamin pótlása, megtalálható ugyanis a szárnyasok, tonhal, marhahús, sertéshús, tőkehal, bárány húsában, de ezenfelül a tejtermékekben és tojásban is. Vízben oldódik, a szervezet tehát képes eltávolítani a számára már felesleges mennyiséget, így nem kell aggódnunk semmiféle túladagolástól, ha pedig nem fogyasztunk állati eredetű élelmiszert, akkor szép számmal találhatunk olyan étrend-kiegészítőket is, melyek segítenek bennünket.

Fotó: GettyImages

Fotó: Getty Images

Hogyan lehet mégis kevés?

Láthatóan sok élelmiszerben megtalálható ez a fontos vitamin, mégsem kifejezetten ritka,  hogy valaki a hiányában szenved. Vegetáriánus vagy vegán étrend mellett például fontos a körültekintő és tudatos pótlás. Bizonyos autoimmun betegségek vagy a bélrendszer működési zavara nehezítheti a felszívódást, ahogyan egyes gyógyszerek vagy az alkoholfogyasztás is.

Fáradtság, gyengeség

Gyengeség, fáradtság, esetleg szédülés lehet az elsődleges tünet, melyet tapasztalunk B12-vitamin hiánya esetén. Ez azonban persze még nem túlzottan speciális, könnyen gyanakodhatunk egyszerű kimerültségre, kialvatlanságra vagy a már említett tavaszi fáradtságra. Ha azonban étvágytalanság, végtagbizsergés vagy a nyelvünkön égő érzés is megjelenik, akkor legjobb, ha szakemberhez fordulunk, mielőtt komolyabb lenne a baj.

Fotó: GettyImages

Fotó: Getty Images

Egyszerű vizsgálat, gyors megoldás

Az orvosi vizsgálat során egyszerű vérvétellel megállapítható a B12-vitamin szintje, ellenőrizhető a vörösvértestek mérete és formája. Ha megállapítást nyer a vitaminhiány, akkor a háttérben meghúzódó okoktól és a hiány mértékétől függően több megoldás is szóba jöhet, akár csupán életmódváltás és étrend-kiegészítés, akár injekciós kezelés formájában.

Kerüld el a maradandó károsodást!

Időben felfedezve a probléma jól kezelhető. Hosszabb távon azonban maradandó idegrendszeri károsodást, akár pszichiátriai zavarokat, memóriazavarokat vagy demenciát is okozhat a B12-vitamin tartós és markáns hiánya. Mielőtt tehát legyintenénk az elhúzódó fáradtságra, legjobb, ha utánajárunk az okának, és visszakapjuk a gondtalan életminőséget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top