nlc.hu
Egészség

Betegséget jelezhet, ha csengeni kezd a füled

Veszélyt jelezhet, ha csengeni kezd a füled!

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy csengeni kezdett a fülünk. Ez az ártalmatlan jelenség azonban megeshet, hogy komolyabb gondot jelez.

A babona, legalábbis gyerekkorunk játéka szerint ha kitalálod, melyik füle cseng a másiknak éppen, akkor neked lesz szerencséd, ha pedig nem találod ki, akkor a másikra vár mázli. Ismerős, ugye? Akárcsak az érzés, amikor néhány másodpercre csengő, sípoló hangot hallasz. Ez a természetes és ártalmatlan jelenség mindenkivel megesik, ha viszont gyakran tér vissza, esetleg állandósulni kezd, akkor mindenképpen érdemes utánajárni, mi lehet a hátterében.

Ha csak rövid ideig, ritkán tapasztalod

Az átmeneti, furcsa érzés okai többnyire teljesen hétköznapi dolgok. Jellemző, ha például repülőn ülve vagy akár autóval közlekedve tapasztaljuk magasságváltozásnál, amikor megváltozik fülünkben a nyomás, a fülkürt pedig megpróbálja ezt a nyomást kiegyenlíteni. Szintén tipikus tünet valamilyen nagyobb hanghatást követően, akár tűzijáték vagy egy hangosabb koncert után. Amire viszont nem is gondolnánk: a fülzsír elmozdulása is előidézheti ezt az érzést, valamint a stressz vagy a fáradtság is. 

Fotó: Getty Images/Yurii Yarema

Fotó: Getty Images/Yurii Yarema

A helyzet, amikor érdemes kivizsgáltatni

Több oka is lehet, ha tartóssá, rendszeressé vagy nehezen múlóvá válik a fülcsengés. Elképzelhető, hogy éppen olyan gyógyszert szedsz, melynek mellékhatása ez a tünet. A fülzsír felhalmozódása is okozhatja mindezt, amit egy fájdalommentes, orvos által végzett fülmosás játszva meg is oldhat. Mivel a fül öntisztító szerv, ezért a fül-orr-gégészek óva intenek a fültisztító pálcika otthoni használatától, ilyen esetben tényleg érdemes egy szakrendelést felkeresni.

Állhat azonban a hátterében sajnos magas vérnyomás is, melynek mindenképpen fontos és érdemes utánajárni. Az sem kizárt, hogy a rendszeres zúgás és csengés cukorbetegség vagy érelmeszesedés jele. Ha tehát úgy veszed észre, hogy gyakoribbá vagy állandóvá válik a jelenség, akkor feltétlenül kérd ki orvos véleményét, hogy megoldást találjatok a kiváltó okokra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top