nlc.hu
Egészség

Kacsa-szindróma tünetei

Ezek a százezreket érintő kacsa-szindróma tünetei

A kacsa-szindróma elsősorban azokat éri utol, akikben túlteng a versenyszellem és a maximalizmus, illetve azokat, akik még gondolni sem bírnak a kudarcokra.

Az lehet, hogy a kacsa-szindróma kifejezéssel még nem találkoztál korábban, az azonban egészen biztos, hogy van a közeledben olyan, aki érintett ebben a kellemetlen állapotban. Sőt, az sem kizárt, hogy te magad is kacsa-szindrómás vagy! 

Itthon még kevésbé ismert ez a probléma, a szakirodalom azonban már foglalkozik vele egy ideje. Azokat hívják kacsa-szindrómásoknak, akik minden idegszálukkal arra koncentrálnak, hogy a nehézségeik ellenére is boldognak, erősnek és optimistának mutassák magukat a körülöttük élőknek.  

Vízre szálló kacsa

Kívülről nézve könnyedén landolnak a kacsák, de valójában komoly erőfeszítésükbe kerül a tökéletes leszállás (Fotó: Getty Images – Paul Grace Photography Somersham)

Nincsenek jól, csak úgy csinálnak

A kacsa-szindróma lényege, hogy egyáltalán nincs egyensúlyban az, amit az egyén érez és gondol azzal, amit a világnak mutat. Akit utolért ez a ritkának cseppet sem nevezhető állapot, arra törekszik, hogy a környezete egy percig se kételkedjen abban, hogy szakmai/tanulmányi előmenetele, a magánélete és a saját magával való viszonya is kifogásolhatatlan, vagyis minden a legnagyobb rendben, kívül és belül egyaránt.

Azon szerencsések, akik tényleg elmondhatják magukról, nem kell, hogy aggódjanak: baj akkor van, ha csak színlelik ezt a harmonikus élethelyzetet, és rettegnek attól, hogy mások rájönnek, mégsem olyan csodás az életük, mint ahogyan azt láttatják.

A kacsa-szindróma a vízen landoló vadkacsákról kapta a nevét: ha külső szemlélőként nézzük, úgy tűnik, hogy játszi könnyedséggel szállnak le a repülés után, ez azonban nem így van. A madaraknak kemény koncentrációra és erőkifejtésre van szüksége ahhoz, hogy véghez vigyék ezt a műveletet, pont úgy, ahogy a kacsa-szindrómások fenntartják a látszatboldogságukat.

Megnézem
Összes kép (6)

Fotó: Getty Images, Forrás: Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top